Onlarca hastane iflasın pençesinde 'Ekonomik kriz sağlık sektörünü de vurdu'

Onlarca hastane iflasın pençesinde 'Ekonomik kriz sağlık sektörünü de vurdu'
Küresel ekonomik çalkantı, bu defa sağlık sektörünü de etkisi altına aldı. Bu kez 80 hastanenin iflas edeceği açıklandı.

Dünya çapındaki ekonomik kriz artık çözülmesi zor bir hal aldı. Son yıllarda koronavirüs salgını ile başlayan iflaslar artarak devam ediyor.

Almanya'daki hastaneler de ekonomik krizin etkisiyle zor durumda. Birçok hastane iflasın eşiğine gelmiş durumda ve kapılarını kapatmak zorunda kalıyor.

Kriz, sağlık sektörünü de olumsuz etkileyerek hastanelerin faaliyetlerini sürdürmesini engelliyor.

Alman Hastaneler Birliği (DKG) iflasları '2023 yılında 29 iflas yaşandı. Bu bir rekor' açıklaması yaptı ve bu yıl 80’e yakın hastanenin iflas edeceği bilgisini verdi.

Alman Hastaneler Birliği (DKG), Bu yıl için beklenen iflas rakamları ürkütücü. DKG 80’e yakın hastanenin kapanacağı görüşünde.

Bu yıl daha şimdiden 6 hastana kapısına kilit vurdu. DKG “Fedaral hükümet acilen yardım etmeli” çağrısında bulundu.

YILLARA GÖRE İFLAS EDEN HASTANELERİN RAKAMLARI

2023 yılında Alman Hastaneler Birliği, 34 farklı lokasyonda meydana gelen 29 iflasın rekor kırdığını vurguladı. Birliğe göre, bu durumun 2024 yılında daha da artarak yaklaşık 80 iflasa ulaşması bekleniyor. Özellikle kırsal bölgelerdeki hastanelerin bu krizden olumsuz etkilendiğini belirtti.

Yalnızca Ocak 2024'te, 7 farklı lokasyonda bulunan 6 hastane iflas etti. Bunun, özellikle kırsal alanlardaki hastaneleri etkilediğine dikkat çekti.

2023'te iflas eden hastanelerin sadece üçünün nüfusu 100.000'den fazla olan şehirlerde yer aldığını ve bu durumun, özellikle tıbbi bakımın zaten daha zor olduğu bölgelerde hastanelerin iflas etme eğiliminde olduğunu vurguladı.

HASTANELER ZARARDA

Ana sebep, gelir ve harcama arasındaki uçurumdur ve bu durumu tetikleyen faktör, 2022'de Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte gelen enflasyon artışı. Hastaneler daha fazla harcama yapmak zorunda kalmışlardır, ancak bu maliyet artışlarını daha yüksek fiyatlarla karşılayamamakta. Çünkü artışlar kanunla sınırlandırıldı.

Bununla birlikte, Alman hastaneleri temel olarak uzun yıllardır yapısal finansman eksikliği ile mücadele etmektedir.

Bu eksiklik, federal eyaletlerin yatırım maliyetlerine finansman sağlama yükümlülüğünü yerine getirmemesinden kaynaklanıyor.

Federal eyaletler, yasal olarak bina, ekipman ve diğer yatırımların tüm maliyetlerini karşılamakla sorumlu, ancak bunu uzun süredir yapmıyorlar.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.