Nevresimleri kaç günde bir değiştirmelisiniz 'Uzmanlar uyardı ölüme kadar sürüklüyor'

Nevresimleri kaç günde bir değiştirmelisiniz 'Uzmanlar uyardı ölüme kadar sürüklüyor'
Uzmanlar nevresimlerin değiştirme zamanlarına dikkat çekti. Bir dizi sağlık sorununa neden olabileceğini hatta ölüme sürükleyebileceğini açıkladı...

Bir araştırmaya göre, bazı bekar erkekler yatak çarşaflarını yalnızca dört ayda bir değiştirirken, çiftler çarşaflarını ortalama ayda bir değiştiriyor.

Uzmanlara göre, çarşaflar, yorganlar ve yastıklar zamanla toz akarlarının ve bakterilerin üreme alanı haline geliyor.

Ayrıca, kirli yataklar yoluyla enfeksiyonlar bile bulaşabiliyor.

1. ALERJİ RİSKİ

Yatak takımları ve yastıklar, görülemeyecek kadar küçük ama çok sayıda olan toz akarlarının üreme alanı haline gelir. Yüzlercesi yalnızca bir gram tozda gelişebilir ve 90 güne kadar hayatta kalarak hızlıca ürerler.

yyydfhb.jpg

Toz akarlarına karşı hassassanız veya alerjik rinitiniz varsa uykuya dalmakta zorluk yaşayabilir, gece daha sık uyanabilir ve horlayabilirsiniz.

2. ENFEKSİYON

2017 yılında yapılan bir araştırma, enfeksiyonların kirli çarşaflardan bulaşabileceğini ortaya çıkardı.

3. CİLT SORUNLARI

Yatağınız her gece saatlerce cildinizle doğrudan temas halindedir. Uyurken vücudunuz yağlar salgılar, ölü deri hücrelerini döker ve terler.

Bu maddeler zamanla çarşaflarınızda ve yastık kılıflarınızda birikerek gözeneklerin tıkanmasına, sivilce oluşumuna ve cilt tahrişine neden olabilir.

KAÇ GÜNDE BİR DEĞİŞTİRMELİYİZ?

Uzmanlara göre, nevresiminizin bazı parçaları haftada birkaç kez değiştirilmelidir, diğer parçalar ise daha uzun süre kullanılabilir.

  • Çarşaf - haftada bir kez
  • Yastık kılıfı - haftada iki veya üç kez
  • Yastıklar - altı ayda bir
  • Yatak pedleri ve koruyucuları - ayda bir
  • Yorgan - her üç ayda bir

uuuugh.jpg

EVCİL HAYVANI OLANLAR NE YAPMALI?

Evcil hayvanınız varsa veya toz akarlarına karşı alerjiniz varsa, ideal uyku koşulları için nevresimler 3 veya 4 günde bir değiştirilmelidir.

Çarşafların en fazla iki haftada bir, ama ideal olarak haftada bir kez değiştirilmesi gerekmektedir. Aslında bu kılavuz yaşam tarzınıza bağlı olarak değişebilir.Örneğin, her gün yatağında uyumayan insanlar çarşafları daha seyrek yıkanabilir.

Dr Veronika Matutyte, "Yatak odası hijyeni çok önemlidir. Bakterilerin, mikropların, enfeksiyonların ve hastalıkların yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Uzman bakış açısıyla yatak takımları bir veya iki haftada bir değiştirilmelidir" diyor.

shsfgnjfg.jpg

Rutin, astım ve alerji gibi sorunları olan ve gece terlemesi yaşayan kişiler için bu aralık daha kısa olabilir. Bu gibi durumlarda, odayı taze ve temiz tutmak ve olası tahriş edici maddeleri ortadan kaldırmak için genellikle haftada bir yatak takımlarının değiştirilmesini ve yıkanması önerilmektedir.

Dr. Matutyte, şilteyi çok uzun süre üzerinde değiştirmemenin de çok sayıda sağlık sorununa neden olabileceğini söyledi.

"Ortalama bir insan hayatı boyunca yaklaşık 227.760 saat uyuyarak geçiriyor, bu da 26 yıla denk geliyor. Kir, ölü deri hücreleri, vücut yağları, ter ve toz akarları da dahil olmak üzere tümü yatağınızda birikebilir."

nevresim.jpg

Toz akarları yalnızca ölü deri hücrelerinde yaşayabilir ve hızla üreyebilir. Toz akarları, polen veya diğer mikroskobik parçacıklar tarafından tetiklenen cilt alerjileriniz varsa, nevresimleri sıcak suda yıkayın; bu, toz akarlarını ve diğer tahriş edici mikropları öldürmeye yardımcı olacaktır.

"Ayrıca astım semptomlarını çok daha kötü hale getirebilirler, bu nedenle çarşaflarınızı temiz tutmanız gerçekten önemlidir. Yatakta döndüğünüzde, sürtünme kir ve bakterilerin gözeneklerimize girmesine neden olur, bu da özellikle akne eğilimli cildimiz varsa lekelere ve sivilcelere yol açabilir."

mmbnm.jpg

Dr. Matutyte, nevresimleri düzenli olarak değiştirmenin sağlığa faydalarından birinin de zatürree, cilt enfeksiyonları, kızamık, grip ve suçiçeği gibi hastalıklara neden olabilen bakteri ve mantar bakterilerinin yayılmasını azaltmak olduğunu söyledi.

Uyku sağlığı uzmanı Dorothy Chambers, çarşafların haftada bir değiştirilmesini önerirken, yastık kılıflarının haftada iki, hatta üç kez değiştirilmesi gerektiğini söyledi.''

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.