NATO'dan zirve öncesi İsveç toplantısı

NATO'dan zirve öncesi İsveç toplantısı
NATO, Temmuz ayında düzenlenecek zirve öncesi Brüksel'de İsveç'in üyelik sürecini hızlandırmak amacıyla bir üst düzey toplantı düzenleyecek.

11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesi öncesinde, Türkiye'ye İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması için çağrılar artıyor. Brüksel'de düzenlenen son toplantıya katılan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İsveç'in geçen yıl Türkiye ile imzaladığı muhtıra kapsamındaki taahhütlerini "somut şekilde" yerine getirdiği takdirde NATO üyesi olabileceğini müttefiklere beyan ettiklerini söylemişti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de İsveç'in Türkiye'ye karşı yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve artık İttifak'a üye olmaya hazır olduğunu yinelemişti.

Türkiye Finlandiya ile birlikte Mayıs 2022’de İttifak’a üyelik için başvuruda bulunan Stockholm'dan terör örgütleriyle mücadele konusunda daha somut adım talebinde ısrarcı tavrını sürdürüyor. Ankara'nın, Finlandiya'ya ilişkin tereddütlerini geri çekmesinin ardından Helsinki İttifak'a 31. üye olarak katılmış, ancak İsveç'e henüz yeşil ışık yakılmamıştı.

Stockholm'da Haziran ayının başında yürürlüğe giren yeni terörle mücadele yasaları uyarınca ülkede terör örgütlerine üye olmak, üye olanlara maddi destek sağlamak ya da bu örgütleri herhangi bir biçimde desteklemek, uzun hapis cezaları ile yargılanmanın yolunu açacak şekilde ağır suç kapsamına alınmıştı. İsveç'te yeni yasaların yürürlüğe girmesinin ardından geçen hafta PKK'ya finansman sağlama girişiminde bulunmakla suçlanan bir kişi mahkemeye çıkmıştı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.