Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor 'Mahkemeden kira artışında flaş karar

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor 'Mahkemeden kira artışında flaş karar
Mahkeme milyonlarca kiracıyı ilgilendirecek karara imza attı. Ev sahibi kirayı neredeyse yüzde 533 zamlı istedi mahkemeden emsal karar çıktı.

Kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıkları gün geçtikçe tırmanırken mahkemede emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Ev sahibi 4 bin 500 TL olan kirayı 24 bin TL'ye çıkarmak istedi ancak kiracı bu miktarı ödemek istemeyince ev sahibi konuyu yargıya taşıdı.

Milliyet.com.tr'nin haberine göre, Davacı olan ev sahibinin avukatı Gizem Gonce konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Avukat Gonce, müvekkilinin yeni bir ev satın aldığını ve burada halihazırda oturmakta olan kiracıya ihtar göndererek, ‘artık ben sizin yeni ev sahibinizim eski ev sahibi ile yapmış olduğunuz kira sözleşmesinin bitimi ile birlikte yeni kira bedeli şu olacak’ şeklinde talepte bulunduğunu belirtti.

‘EV SAHİBİ ÖDEMELERİN YAPILMASINI İSTEDİ’

Bunun üzerine kiracı oturduğu eve 4 bin 500 TL kira bedeli ödüyorken, yeni ev sahibi 24 bin TL bandında bir kira talebinde bulunuldu. Ancak kiracı belirtilen kiracıyı 24 bin TL'yi ödemek isteyince konu yargıya taşındı. Bunun üzerine eski ev sahibi ile kira sözleşmesinin 10 yılı geçmiş olduğundan dolayı yeni ev sahibi izlediği yolu anlattı.

Avukat Gizem Gonce, müvekkilinin, ‘Ben kira artış davası açacağım, sen 10 yılı aşkın süredir bu evde oturuyorsun’ diyerek dava açtığını belirtti.

Kira sözleşmelerinde 5 yılı aşan durumlarda ev sahibinin kira artış davası açma hakkı bulunuyor.

MAHKEME SON NOKTAYI KOYDU

Mahkeme nezdinde kira artışının nasıl olduğunu açıklayan avukat Gonce, "önemli olan husus o bölgenin sosyal durumu, ekonomik durumu, yakınında hastane var mı, lokantalar var mı, işlek bir yerde mi? Çevredeki rayiç kira bedellerine göre kira bedeli araştırılarak bir artırıma gidildi." ifadelerinde bulundu.

Mahkeme kararına göre, talep edilen kira oranının denk payda da bulundu. Bunun üzerine kira artışına karar verilmiş oldu.

Avukat Gonce, "Mahkeme tarafından alınan kararda ev sahiplerini sevindirecek bir diğer husus ise, dava açıldığı tarihten itibaren kiranın artırılmasına karar verilmesi oldu. Yani dava sürecinde kiralar çok düşük kalsa da mahkeme yüksek kira bedeline karar verdiği için geçmiş ayların kira bedelini talep etme hakkı doğdu. Bunun kira artış davalarında önemli bir karar olduğunu düşünüyorum." ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.