Marmara'nın sonu mu geliyor 'Uzman isim ölüm haberini verdi'

Marmara'nın sonu mu geliyor 'Uzman isim ölüm haberini verdi'
Uzman isim Marmara Denizi'nde yaşanan kritik olayı söyleyerek kötü haberi verdi.

Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Marmara Denizi'nde oksijen seviyelerinin düştüğünün altını çizerek kritik bir uyarıda bulundu. Gazioğlu, denizin alt tabakalarında belirli noktalarda oksijen seviyelerinin düştüğünü belirtirken, tedbirler alınmazsa ilerleyen yıllarda oksijen azlığının canlı kayıplarına neden olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Marmara Denizi'nde oksijen seviyelerindeki düşüşün canlı yaşamı için ciddi bir tehdit olacağını belirtti. Son yıllarda Marmara Denizi'nde özellikle alt tabakalarda belirgin bir oksijen azlığı gözlendiğini söyleyen Gazioğlu, bu durumun ilerleyen yıllarda canlı kayıplarına neden olabileceğine belirtti.

marmara-4.webp

OKSİJEN SEVİYESİ DÜŞÜYOR

Marmara Denizi'nde küresel ısınmanın etkisiyle deniz suyunun sıcaklığının arttığını ve buna bağlı olarak oksijen seviyelerinde ciddi bir düşüş yaşandığını belirten Gazioğlu, deniz suyundaki bu değişimin canlı yaşamını olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Özellikle deniz suyu sıcaklığındaki artışın, oksijen seviyelerindeki düşüşle birleştiğinde, denizlerdeki canlı yaşamının tehlikeye girdiğini söyledi. Gazioğlu, "Marmara Denizi çift tabakalı bir su. Üstte görünen suyumuz az tuzlu bir su. Bu su Marmara Denizi'nin yaklaşık yüzde altısını oluşturuyor” dedi.

Aşağı tabakada da yüzde 94-95'ini oluşturan Akdeniz kaynaklı suyun olduğunu söyleyen Gazioğlu, “Çanakkale Boğazı'ndan alt tabakadan gelen bu Akdeniz kaynaklı su yaklaşık olarak 6 veya 8 sene sonra Karadeniz'e geçiyor. Bunun neticesi olarak da alt tabakada bir oksijen sıkıntısı var. Özellikle derin çukurlarda yaşam seviyesinin çok altında olan oksijen seviyeleri ölçüyoruz, ölçtük. Son on yıl içerisinde veya son 20 yıl içerisinde kademeli şekilde Marmara Denizi'nde genel olarak bir oksijen azlığından bahsedebiliriz” ifadelerini kullandı.

marmara-2.webp

KÜRESEL ISINMA DENİZLERDEKİ YAŞAMI TEHDİT EDİYOR

Gazioğlu, küresel ısınmanın denizlerdeki canlı yaşamı üzerindeki etkilerine de ayakbastı. Küresel ısınma ile birlikte denizlerdeki canlı kompozisyonlarının değiştiğini ve bu değişimin Marmara Denizi'nde de hissedildiğini belirten Gazioğlu, özellikle istilacı türlerin denizlerdeki ekosistemi tehdit ettiğini vurguladı. Gazioğlu, bu durumun deniz biyolojisi açısından önemli bir sorun teşkil ettiğini söyledi. Son olarak Gazioğlu tedbirler alınması konusunda ise yetkilileri ve vatandaşı uyardı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.