Lokman Hekim ilaç karışımında kullanmıştı 'Şarkı sözlerine konu olan bitki sindirim sistemini rayına sokuyor'

Lokman Hekim ilaç karışımında kullanmıştı 'Şarkı sözlerine konu olan bitki sindirim sistemini rayına sokuyor'
Kalın, oval, tırtıklı bitkinin yaprakları kaynatılıp içildiğinde tam bir şifa deposu oluyor. İşte o bitki ve faydaları...

Posta Gazetesi'nin Haberine Göre; Hatmi, beyazımsı, ipeksi tüylü, Malvacea ailesinden bir bitkidir. Her türden tahriş ve iltihapların tedavisinde belirtilen yumuşatıcı özellikleriyle bilinen bir bitkidir.

Beyazımsı renkte olan hatmi, bir metreden yüksekliğe ulaşabilir. Dış kaliksiyle leylak renginden ayrılır, 3 yerine 6 veya 9 bölümlüdür. Çiçeklerin ve yapraklarının hasat edilip kurutulduğu bir dönem olan Temmuz-Ağustos aylarıdır.

HATMİ ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Kalın, oval, tırtıklı ve beyazımsı yeşil renkli bu yapraklar yazın ortaya çıkar. Özellikle öksürük ve bukofaringeal iltihapların tedavisinde kullanılırlar. Çiçekler ebegümeci ile aynı şekle sahiptir, ancak daha küçük ve soluk pembemsi beyaz renktedir.

Gövdeler öldüğünde sonbaharda yırtılan kökler geniş ve silindiriktir, su ile temas ettiğinde şişen yapışkan bir madde olan çok miktarda müsilaj içerir. Müsilaj, suda bir kaynatma ile elde edilir ve soğuduktan sonra çökelerek yarı saydam bir malzeme oluşturur.

img-4045.jpg

ETKİLERİ SAYMAKLA BİTMİYOR

  • Kökler, kuru öksürük ve sindirim bozukluklarını gidermede etkili özelliklere sahiptir.
  • Profesyonellere göre, iltihaplanma ve çıban, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıkları üzerinde de önemli etkileri vardır.
  • Kökte bulunan polisakkaritler (ramnogalacturonans) tahriş olmuş mukoza zarlarını yatıştırarak epitel hücreleri üzerinde etki eder. Ek olarak, bu bileşenler doku yenilenmesini uyarır.
  • Hatmi yapraklarının ve çiçeklerinin de öksürük bastırıcı özellikleri vardır. Aktif bileşenler esas olarak ağız ve boğaz iltihabının tedavisinde yer alır.

Çiçek ayrıca sürekli ve akut ülserleri hafifletmeye yardımcı olan özelliklerle de tanınır . Ayrıca müsilajlar ister köklerden ister yapraklardan gelsin, sindirim üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.

hatmi-cicegi.jpg

HATMİ ÇİÇEĞİNİN ZARARLARI NELERDİR?

Hatmi antitüsif (farenjit tedavisi), yumuşatıcı, yumuşatıcı ve kayganlaştırıcı özellikler veren müsilajdır. Geleneksel tıpta kök, sistit (mesane iltihabı), dizanteri ve ishal tedavisinde çok yararlı olabilir. Kökler kaynatıldıktan sonra da yenebilir. Köklerini soyarak da hatmi ezmesi elde edebilirsiniz. Hatmi ezmesi şekerlemelerde kullanılır, Sipesifik bir zararı olmamakla birlikte dozunda tüketmek gerekir.

HATMİ ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Nemli bölgelerde rahatlıkla yetişen hatmi çiçeği, Akdeniz iklimini sever. Çiçekler tamamen olgunlaştıktan sonra yağın alındığı kullanım alanlarına göre toplanır ve kurutulur. Solunum bozukluğunu düzenler.

-Kuru öksürük tedavisinde kullanılır.

-Mide ve sindirim sorunlarının çözümünde oldukça etkilidir.

-Enfeksiyonların giderilmesinde çok önemli rol oynar.

-Grip ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır.

-Etkili bir ağrı kesicidir.

-Bağışıklık sistemini güçlendirir.

-Vücudun direncini artırarak hastalıklara karşı korur.

-Böbrek iltihabını ortadan kaldırır.

-İdrar söktürücü olarak kullanılır.

-Prostat iltihabını ortadan kaldırır.

-Sinüzit tedavisinde oldukça etkili bir bitkidir.

-Stresi azaltarak uykusuzluğa iyi gelir.

-Sivilce ile mücadelede etkilidir. Özellikle gençlerin en büyük sivilce sorunu olan ergenlik döneminde hatmi çiçeğinin faydaları sayılmaya devam ediyor. Yulaf lapası haline getirilen hatmi çiçeği akneye uygulandığında etkisi hızla ortaya çıkar.

5dbc44b780c46.jpg

Hatmi çiçeği diş sağlığı için oldukça faydalı bir bitkidir. Diş eti ve diş iltihabından muzdarip olanlar hatmi çiçekleri kullanabilirler.

HATMİ ÇİÇEĞİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Hatmi, bitki çayı olarak kullanılabilir. Dahili kullanım için, profesyoneller bir litre infüzyon hazırlamak için 10 g (yapraklar, kökler veya çiçekler) almanızı önerir. Hatmi çiçeği özünün, sıçanlarda akut veya kronik iltihabı azalttığı ve ülser önleyici özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. Bu ekstrakt, organlar üzerinde, özellikle karaciğer üzerinde toksik etkiler göstermez.

Hatmi, bilimsel olarak kanıtlanmadan bazı oral ilaçların emilimini azaltabilir. Şüpheniz varsa, ilacı, demir takviyelerini veya tanen bakımından zengin ürünleri (örneğin şarap, çay) almadan birkaç saat önce veya sonra tüketmeniz tavsiye edilir. Son olarak, 3 yaşın altındaki çocuklarda öksürük ve iltihap tedavisinde hatmi tavsiye edilir. Kullanılacak miktar konusunda doktor tavsiyesi esas alınacaktır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.