Kuaför ücretlerine dev zam 'Fiyatları gören küçük dilini yuttu'

Kuaför ücretlerine dev zam 'Fiyatları gören küçük dilini yuttu'
Artan enflasyonla birçok kalem peşi sıra zam furyasına dahil olurken bakım harcamaları da yaşanan zam furyasından geri kalmadı.

Yaşanan yüksek enflasyondan dolayı yaşam maliyetleri her geçen gün artarken satın alma gücü ise düşüyor. Bu nedenle birçok kaleme ulaşmak artan maliyetler dolayısıyla daha da imkansız hale gelmeye başlıyor. Artan enflasyon nedeniyle yapılan zamlardan kuaförler de nasibini aldı. Vatandaşların kişisel bakımı lüks bir hale dönüştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre fiyatlar bir yılda yüzde 100 artarken, esnaf mart ayında gelecek tarifelerle tekrar zam bekliyor.

kuagfadgf.jpg

İstanbul'daki kuaför ve berber odaları, 2022'nin başlarında yeni tarifelerini açıkladı. Bu açıklamalar, birçok kişi için saç kesimi ve bakım masraflarında ciddi artışlar anlamına geliyor.

Erkek kuaförlerinde, en düşük saç kesimi ücretleri 80-100 TL'den 250 TL'ye yükseldi. Kadın kuaförlerinde ise durum daha da dikkat çekici. Daha önce 250 TL'ye yapılan saç kesimi, şimdi 700 TL'ye, 800 TL olan saç boyama ise 1500 TL'ye kadar çıktı.

rs37761-gettyimages-506514876-scr.jpg

İstanbul Kadın Kuaförleri ve Manikürcüleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Haydar Alkoç, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Alkoç, ''İstanbul'da yaklaşık 7 bin üyelerinin olduğunu belirtirken, kuaförlerin kullandığı ürünlerin çoğunun döviz bağımlı ithal ürünler olduğunu vurguladı. Döviz kurlarındaki artışın, doğal olarak fiyatlara da yansıdığını ifade etti. Bununla birlikte, kira fiyatlarının da son dönemde yüzde 100'ün üzerinde arttığını dile getirdi.''

Kuaförlerin bu zorlu dönemde müşterilerine en iyi hizmeti sunmaya devam ettiğini belirten Alkoç, sektördeki maliyetlerin her geçen gün arttığını ve bu artışın da son kullanıcıya yansıdığını söyledi. Alkoç, kuaför ve berberlerin yaşadığı bu ekonomik sıkıntıların, sektördeki tüm paydaşları derinden etkilediğini de ekledi.

q-6bec504d9600ff40eab5a73fa98c3ac0.jpg

İstanbul'da güzellik ve bakım sektöründe faaliyet gösteren herkes, bu yeni tarifelerin sektörde nasıl bir değişiklik yaratacağını merakla bekliyor. Her ne kadar fiyatlar yükselmiş olsa da, müşterilerin ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap vermeye çalışan kuaför ve berberler, hizmet kalitesinden ödün vermeden çalışmaya devam ediyorlar.

SON AYLARDA YÜKSEK MALİYET NEDENİYLE KUAFÖRLER KAPANDI

Elektrik, doğalgaz ve asgari ücretin yanı sıra işçilik maliyetlerinin de yükseldiğini dile getirdi ve fiyatların artması gerektiğini ifade etti. Müşteri sayısındaki azalmanın pahalılıktan kaynaklandığını belirten Alkoç, son altı ayda günde ortalama 7-8 kuaförün kapanmak zorunda kaldığını paylaştı.

que-corte-de-pelo-me-favorece.jpg

FİYAT ARTIŞLARININ NEDENİNİ AÇIKLADI

Üsküdar'da kadın kuaförlüğü yapan Mehmet T. ise fiyat artışlarının nedeninin ilk olarak kira artışları olduğunu belirtti. Dükkan sahibi ile yaşadığı davalık durumu paylaşan esnaf, kiranın 2021'de 4 bin lira olduğunu ancak bugün 15 bin lira olduğunu ifade etti. Kendisinin kira bedelini 20 bin liraya yükselttiğini ancak dükkan sahibinin 35 bin lira istediğini dile getirerek, zam yapmak zorunda olduklarını söyledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.