Kıyıda köşede altını olanlar dikkat 'Artık kuyumcular o altınları geri almıyor

Kıyıda köşede altını olanlar dikkat 'Artık kuyumcular o altınları geri almıyor
Kıyıda köşede altını olanları dikkat! Artık kuyumcular sıklıkla tercih edilen o altınları geri almıyor.

2023 yılında altın piyasasında yaşanan hareketlilik, yatırımcıların yanı sıra vatandaşlar tarafından da yakından takip edildi. 2023’ün başında 1000 TL olan gram altın, yılsonuna gelindiğinde 2000 TL’ye yükseldi. Altın, 2023 yılında en çok kazandıran yatırım aracı oldu ve yüzde 80’lik bir artış yaşandı. 2024 yılının ilk haftasından itibaren de altın zirveyi korumaya devam etti.

KIYIDA KÖŞEDE ALTINI OLANLAR DİKKAT

aw093939-01.jpg

Uzun vadeli yatırım yapmayı seven ve zorunlu olmadıkça da altınlarını bozdurmamaya çalışan altın yatırımcıları, son fiyatlarla ciddi bir kazanç sağladı. Yılın parlayan yıldızı olan ve güvenli liman olarak tabir edilen altın ile ilgili kuyumcular uyardı. Kıyıda köşede altını olanlar dikkat! Vatandaşın en çok tercih ettiği altını artık kuyumcular geri almamaya başladı.

aw093939-02.jpg

ÇOĞU KUYUMCU GERİ ALMIYOR

Antalyalı kuyumcular zamanlarda vatandaşın özellikle tercih ettiği edilen ‘kesme altın’ ile ilgili önemli uyardı. Kuyumcular, bu tür altınların üzerinde barkot ya da seri numarası olmadığı için dolandırıcılık olaylarının çok yaşandığını açıkladı.

aw093939-03.jpg

Antalya’da kuyumculuk yapan Çağrı Yılmaz, “Halkımızda ucuz altın diye bir inanış var, ucuz altın diye bir şey yok. Kesme altını satmak da zor, birçok kuyumcu şu anda almıyor. Paketli altında seri numarası, üretici firmasından tutun, hepsi bellidir” ifadelerini kullandı.

aw093939-04.jpg

KESİLMİŞ ALTIN DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR

Vatandaş son zamanlarda paketli altın almak yerine kuyumcular tarafından ‘kesilmiş altın’ olarak bilinen yarı mamul ürünleri tercih etmeye başladı. Bunun başlıca nedeni olarak da fiyatı paketli ürünlere göre ucuz olması. Ancak uzmanlar kesilmiş altınların üzerinde bir barkot veya damga olmadığının altını çizerek bu altının ayarının da sadece profesyonellerin ayırt edilebileceğini vurguluyor.

aw093939-05.jpg

“VATANDAŞ SATARKEN ZORLANIYOR”

Vatandaşlarımız daha çok 24 ayar tasarruf altınları aldığını söyleyen kuyumcu Halil Güvençoğlu, "Kesme altın olarak adlandırılan altınları biz tavsiye etmiyoruz. Çünkü patent ya da seri numarası olmuyor. Vatandaş bu altını satarken de zorlanıyor. Bu sorunların olmaması için paket altın almak daha mantıklı ve güvenlidir” açıklamalarında bulundun.

“UCUZ ALTIN DİYE BİR ŞEY OLMAZ”

aw093939-06.jpg

Altına olan yatırımın son 10 yılda daha da çok arttığını söyleyen 25 yıllık kuyumcu Çağrı Yılmaz, “Vatandaş tarafından ucuz altın diye bir inanış var fakat ucuz altın diye bir şey olmaz. Kimse ucuz altın vaat etmez sadece düşük ayarlı altın olabilir. Halkımız tarafından kesme altına talep patladı. Bu altın türü ayar düşüklüğüne müsait.

aw093939-07.jpg

Üzerinden bir damga olmadığı için dolandırmaya da çok elverişli. 24 ayar altın normalde 995 milyem olurken 970 milyem yapan bir atölye kesme altın 24 ayar olarak satabilir. Bunun kaç milyem olduğunu anlamak çok zor” şeklinde konuştu.

“PAKETLİ ALTIN DAHA GÜVENLİ”

aw093939-05.jpg

Vatandaşlarımız da sonradan dolandırıldığını fark ediyor diyen Yılmaz, “Altınları atölyede 5 dakikada ateşe tutarak ya da asit aracılığıyla kontrol ediyoruz. Kesme altını satmak da zor, birçok kuyumcu şuanda almıyor. Satıcı da ne olduğunun farkında değil. Paketli altında seri numarası, üretici firmasından tutun, hepsi bellidir. Paketli altın daha güvenlidir” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.