Kıdem tazminatında oranlar yenilendi

Kıdem tazminatında oranlar yenilendi
İşçilerin kıdem tazminatı hakları ve miktarları 2024 yılında değişti.

İşveren tarafından haklı bir sebep olmaksızın işten çıkarılan veya haklı bir nedenle işten ayrılan işçiler, kıdem tazminatı alabilmek için belirli şartları yerine getirmek zorundadır. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre, işçinin aynı işverenin işyerinde en az bir yıl çalışması ve iş sözleşmesini haklı bir nedenle feshetmesi veya işverenin haksız bir nedenle feshetmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanır.

bdfve.jpg

SGK UZMANI ÖZGÜR ERDURSUN ÖRNEKLERLE AÇIKLADI

2024 yılında, kıdem tazminatı hesaplamasında kullanılan brüt ücretin alt ve üst sınırları değişti. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, kıdem tazminatı hesaplamasında kullanılan brüt ücretin alt sınırının asgari ücret, üst sınırının ise asgari ücretin 4,5 katı olduğunu belirtti. Buna göre, 2024 yılında asgari ücretle çalışan bir işçinin kıdem tazminatı tabanı 35 bin 58 lira 68 kuruş, asgari ücretin 4,5 katı alan bir işçinin kıdem tazminatı tavanı ise 150 bin 18 lira 75 kuruş olarak belirlendi.

Erdursun, kıdem tazminatının çalışma yıllarına göre değiştiğini de vurguladı. Verdiği örneğe göre, bir yıl çalışmış bir işçi 20 bin 2 lira 50 kuruş brüt kıdem tazminatı alırken, 20 yıl çalışmış bir işçi bu miktarın 397 bin 13 lira oluyor. Erdursun, net 27 bin 765 lira 86 kuruşun üzerinde maaş alanların brüt olarak 35 bin 58 lira 68 kuruş, net olarak ise 34 bin 793 lira kıdem tazminatı alabileceğini dile getirdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.