NASA uzayda gerçek ses yakaladı 'Ürkütücü sesi duyanlar kulaklarına inanamadı'

NASA uzayda gerçek ses yakaladı 'Ürkütücü sesi duyanlar kulaklarına inanamadı'
NASA, Dünya'dan 250 milyon ışıkyılı uzaklıktaki Perseus galaksi kümesinden gelen şaşırtıcı bir ses kaydını sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

NASA, Dünya'dan 250 milyon ışıkyılı uzaklıktaki Perseus galaksi kümesinden gelen şaşırtıcı bir ses kaydını sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Uzay, genellikle sessiz olarak kabul edilir çünkü sonsuz boşlukta ses dalgaları ilerleyemez. Ancak, NASA'nın son paylaşımı, uzayda gerçekten ses olduğunu kanıtlar nitelikteydi.

SESİ DUYANLAR KULAKLARINA İNANAMADI

Perseus galaksi kümesindeki gaz ve plazma aracılığıyla taşınan ses dalgalarını temsil eden bu kayıt, bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı. NASA'nın yaptığı açıklamaya göre, galaksi kümesindeki yoğun gaz ortamı, ses dalgalarının ilerlemesine olanak tanıyor ve bu sayede uzaydaki sesler kaydedilebiliyor.

Bu ses kaydı, Perseus galaksi kümesinin merkezinde yer alan kara deliğin basınç dalgalarından kaynaklanıyor. Kara deliğin çevresindeki sıcak gaz, basınç dalgalarıyla titreşerek uzaya yayılıyor ve bu dalgalanmalar çeşitli yöntemlerle ses dalgalarına dönüştürülüyor.

BİLİM İNSANLARI ŞOKE OLDU

NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi'nden alınan verilerle tanımlanan bu akustik sinyaller, insan kulağının duyabileceği frekanslara dönüştürüldü. Sonuç olarak ortaya çıkan ses, oldukça etkileyici ve hatta korkutucu bir nitelik taşıyor. Bilim insanları, bu sesin kara delikten geldiğini düşünmek, uzayın gizemli ve heyecan verici doğasını bir kez daha vurguluyor.

“GERÇEK SESİ YAKALADIK”

NASA, sosyal medya hesabı üzerinden ses kaydını, “Uzayda ses olmadığı yanılgısı, uzayın büyük bölümünün ses dalgalarının ilerlemesine imkan vermeyen bir boşluk olmasından kaynaklanmaktadır. Bir galaksi kümesinde o kadar çok gaz var ki gerçek sesi yakaladık. Burada bir kara deliği duymak için güçlendiriliyor ve diğer verilerle karıştırılıyor” notu ile paylaştı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.