İşverenler en fazla bu sektörde eleman arıyor Bu mesleği bilen hızlıca işi kapıyor

İşverenler en fazla bu sektörde eleman arıyor Bu mesleği bilen hızlıca işi kapıyor
İŞKUR tarafından yapılan son açıklamaya göre, yılın ilk üç ayında işverenlerin en çok aradığı işgücü, sektörleri açıklandı. Bu alanında 110 Bin 468 açık pozisyon bulunduğunun da altını çizdi. İşte liste...

Türkiye'de işgücü piyasasında yaşanan nitelikli eleman sıkıntısı, üretim süreçlerini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yayımlanan son verilere göre, işverenlerin en çok aradığı meslek dalları net bir şekilde ortaya konmuş durumda.

21294-yhg-7491-201602180945.jpg

2024 yılının ilk çeyreğine ait İŞKUR raporuna göre, ülkemizdeki işletmelerde toplamda 330 bin 325 adet boş iş pozisyonu bulunmaktadır. Bu boş pozisyonların 170 bin 440'ı 1 ile 9 çalışanı bulunan küçük işletmelerde, 159 bin 885'i ise 10 veya daha fazla çalışanı olan büyük işletmelerde yer almaktadır.

İmalat sektörü, 110 bin 468 ile en çok açık iş pozisyonuna sahip sektör olarak dikkat çekiyor ve rapora göre bu sektör, tüm açık iş pozisyonlarının yüzde 33.4'ünü barındırıyor. Toptan ve perakende ticaret sektöründe 90 bin 17, inşaat sektöründe ise 25 bin 631 açık iş pozisyonu tespit edilmiştir.

KONAKLAMA DA YÜKSEK

Açık iş pozisyonlarının oranı, mevcut iş gücü piyasasındaki potansiyel büyüme alanlarını göstermektedir ve bu, sektör bazında istihdam potansiyelinin ne ölçüde artabileceğinin bir göstergesidir.

Ülke çapında, gayrimenkul işlemleri sektörü %3.1 ile en yüksek açık iş oranına sahipken, imalat sektörü %2.4 ve idari ile destek hizmetleri %2.1 ile sıralamada yer almaktadır.

İdari ve Destek Hizmetleri sektöründe 25.254 kişilik bir iş gücü açığı bulunurken, gayrimenkul sektöründe bu sayı 5.417 olarak kaydedilmiştir. Konaklama ve yiyecek hizmetleri alanında açık iş sayısı 21.474 iken, ulaştırma ve depolama sektöründe bu rakam 17.724'tür. İnsan sağlığı ve sosyal hizmetler sektöründe açık iş sayısı 4.334'e ulaşırken, eğitim alanındaki açık pozisyon sayısı 2.226 olarak belirlenmiştir.

KONFEKSİYON EN BAŞTA

İŞKUR verilerine göre, oransal olarak en fazla açık iş ise yüzde 5.2 ile konfeksiyon işçiliği olarak öne çıktı. Bunu takip eden diğer meslekler sırasıyla makineci (dikiş), lojistik elemanı, temizlik görevlisi, satış danışmanı, ayakkabı imalatçısı, garson, inşaat işçisi ve ahşap mobilya imalatçısı oldu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.