İşte MİT'in ele geçirdiği o cihazlar 'İstanbul'da en gizli sergi'

İşte MİT'in ele geçirdiği o cihazlar 'İstanbul'da en gizli sergi'
Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 97’nci yılına özel Temas İstanbul sergisi 19 Ocak itibarıyla AKM’de Sergi için kapılarını açtı.

Tarihsel süreçte MİT’in başarıları ve zorlu mücadelelerine, olaylar, belgeler, objeler ve dijital içerikler ışığında tanıklık edilmesi üzerine sergi yapılıyor.

Gizli dinleme ve izleme amaçlı kullanılan pek çok objeye yer verilen sergi, 11 Şubat’a dek ziyaretçi ağırlayacak.65ac439b68728a72981eeca7.webp

MİT dair olan serginin “Gelecek” bölümünde ise hologram yoluyla mesajı yayımlanan MİT Başkanı İbrahim Kalın, gençlere teşkilattaki kariyer fırsatlarına ilişkin anlatımda bulunuyor

Küratörlüğünü Zihni Tümer’in yaptığı sergi, MİT’in 97 yıllık tarihini Vatan, Gelenek, Gelecek ve Gurur başlıkları altında dört farklı kavramsal açıdan bakılıyor.

Zihni Tümer söz konusu serginin ilkinin 2018’de Ankara’da açıldığını belirtti.

GİZLİ DİNLENME CİHAZLARI DİKKAT ÇEKİYOR

“Temas İstanbul” sergisinde yer alan bazı gizli dinleme cihazları ise ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

65ac449568728a72981eecbb.webp

ERDOĞAN’IN OFİSİNDE BÖCEK

Sergide yer alan gizli cihazların başında böcek geliyor. Böcek 2011 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Keçiören’deki ikametgahında ve resmi ofislerinde MİT ekiplerince bulundu.

2011 yılında bulunan böcek isimli gizli dinleme cihazında, çoklu priz girişlerine yerleştirilen telsiz vericiler olduğu görülüyor.

TOPUĞUN İÇİNDE DİNLEME CİHAZI

1967-1989 yılları arasında yapılan teknik aramalarda ele geçirilen kontakt mikrofonlar ve ayakkabı topuğuna gizlenmiş telsiz verici kullanımı da sergide ön plana çıkanlar arasında yer alıyor.

ROBOT GRAVAT

1965-1980 yılları arasında kullanılmış olan ve operasyonlarda görüntü almak için planlanan robot kravatlarda broş görünümlü ve çapı 1.5 cm olan bir kamerası var.

KALEM

Gizli dinlemeler için yapılmış olan ve içerisinde pil yuvası ile ses vericisi bulunan dolma kalemde sergide dikkat çekiyor.

KOL SAATİ

Çeşitli operasyonlarda sıklıkla gizli dinlemede kullanılan kablolu kol saatleri de dinleme cihazları arasında.

TUĞLA

Tuğla içindeki dinleme cihazı ise 1965 yılında MİT tarafından Avrupa’daki bir Türk Büyükelçiliği’nde ele geçirildi.

ÇENGİL VAKASI

Çengil vakası olarak bilinen olayda cihaz Bulgaristan lehine Türkiye’de ajanlık yapan Muzaffer Çengil’in telsiz cihazı 1980’de MİT tarafından yakalandı.

TELSİZLER

Aselsan’ın ürettiği ve ilk kez MİT’in kullandığı telsizler, haberleşme güvenliğini artırdı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.