S&P, Türkiye'ye yeni not artışı için şartını açıkladı

S&P, Türkiye'ye yeni not artışı için şartını açıkladı
S&P Global'in Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin kredi notuyla ilgili son değerlendirmelerde bulundu. Gill, Türkiye'nin notunun yükseltilmesi için net döviz rezervlerinin önemli bir gösterge olacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin karşılaşabileceği olası zorlukları ve 'sert iniş' ihtimalini dikkate aldıklarını ifade etti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu B'den B+'ya çıkardığını duyurdu. Fitch'in not artırımının ardından geldi ve 11 yılın ardından Türkiye'nin notunda yaşanan ilk yükselişi işaret etti. S&P Global'in Kıdemli Direktörü Frank Gill, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin dolarizasyon eğilimine dikkat çekti ve cari açığın GSYİH'ye oranının %2'nin altına düşmesini öngördüklerini belirtti.

Gill ayrıca, dolar/TL kuru için yıl sonu tahminlerinin 34-35 aralığında olduğunu ifade etti. Ekonomik büyüme beklentilerine de değinen Gill, 2024 yılı için %1,1 ile %1,3 arasında bir büyüme öngördüklerini ve Türk ekonomisinin şu anki dolarizasyon seviyesi göz önünde bulundurulduğunda, döviz kuru dinamiklerinin kritik bir öneme sahip olacağını vurguladı.

"BAZ SENARYOMUZ ASGARİ ÜCRETE YENİ ZAM OLMAYACAĞI YÖNÜNDE"

Ekonomist Gill, geçtiğimiz yıl meydana gelen asgari ücret zammının kar marjlarını olumsuz etkilediğini ifade etti. Gill'e göre, hükümet bu yıl Türk Lirası'nın değerini koruma konusunda kararlı adımlar atabilir. Gill, "Ana senaryomuza göre, bu yıl asgari ücrete ikinci zam olmayacağı yönünde" dedi ve bu durumun enflasyon üzerinde belirleyici bir etki yaratabileceğini, ayrıca 2025 yılı döviz kuru tahminlerini de etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

YENİ NOT ARTIŞI İÇİN REZERVLERE BAKACAĞIZ

Gill, Türkiye'nin kredi notunda gelecekte olabilecek bir yükselişin sinyallerini verdi ve net rezervlerin bu kararda belirleyici olacağını belirtti. Ayrıca Türkiye ekonomisinin yaşayabileceği olası zorlukları göz önünde bulundurduklarını ve bunun göz ardı edilmediğini ifade etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.