Hem ev alanı hem de ev satanı yıkacak haber 'Binlerce lira tapu harcı çıkabilir'

Hem ev alanı hem de ev satanı yıkacak haber 'Binlerce lira tapu harcı çıkabilir'
Ev alıp ya da satmak isteyen vatandaşların tapu harçlarıyla başı dertte.

Tapu harcı oranlarında artış yaşanmıştı. Aynı zamanda yükselen konut kredisi faiz oranları ev alıp satmak isteyenlerin canını sıkmaya devam ediyor. Ödenmesi gereken tapu harcı rekor fiyatlara koşuyor.

ekran-goruntusu-2023-09-11-081802.jpg

TAPU HARCI ÜCRETLERİ NE KADAR?

Tapu harcında fiyatlar yüzde 2 seviyesinden yüzde 3 seviyesine çıktı. Eskiden yüzde 4 olarak tahsil edilen tapu harcı alıcı taraftan yüzde 3 ve satıcı taraftan yüzde 3 olmak üzere toplamda yüzde 6 seviyesine çıkartılmış oldu.

5b9bb5305349f-41772127-10151660542984953-3593603019213635584-o.jpg

TOPLAM 97 BİN TL TAPU HARCI ÖDEMESİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB tarafından açıklanan konut fiyat endeksi rakamlarına göre Türkiye'de ortalama konut fiyatı 2 milyon 454 bin TL seviyesine yükseldi. Bu rakam üzerinden tapu harcı ödendiğinde satıcı taraftan 48 bin 500 TL ve alıcı taraftan 48 bin 500 TL olmak üzere toplamda 97 bin TL tapu harcı ödemesi yapılacak.

hjytdhdt.jpg

TAPU HARCI NEDİR?

Yeni bir ev satın almak istenildiğinde iyi bir araştırma yapılması önemlidir. Ev alanları ve ev satanları ilgilendiren birden fazla konu vardır. Her konuyu dikkatlice irdeleyip yapılan işlemlerin sorunsuz bir şekilde sonuçlandırılması oldukça önemlidir. İşlemler içerisinde en çok merak edilen detaylardan biri tapu harcıdır. Tapu harcının ne olduğunu, ödenecek miktarı ve bu miktarın kimin ödeyeceğinin bilinmesi gereklidir.

ecknpn1xyaexfsx-cw7n.jpg

Her gayrimenkul alım satımında ödenecek çeşitli ücretler ortaya çıkar. Gayrimenkul bedeli dışında tapu harcı gibi çeşitli bedeller bulunur. Bu bedeller ödenmeden işlemler tamamiyle sonuçlanmamaktadır. İşlemlerin sorunsuz halledilebilmesi için ortaya çıkan masrafların alıcı ve satıcı tarafından ödenmesi gerekir.

ekran-goruntusu-2023-10-20-094735.png

Genellikle alıcılar yeni bir ev satın alımı sırasında pek çok konuda fikir sahibi olmak isterler. Ev satarken tapu masrafları kime aittir veya ev satarken tapu harcını kim öder gibi sorular hem alıcıyı hem de satıcıyı ilgilendiren oldukça önemli detaylardır. Tapu masrafı veya tapu harcı alım satım işlemlerinde yeri yadsınamaz önemlilikte bir konudur.

TAPU HARCI NASIL ÖDENİR?

tapu1280-rp1b-cover.jpg

Tapu harçlarının ödenmesinde genel usul, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödemedir. Ancak artan teknolojik imkanlarla birlikte tapu harcının ödemesinde alternatif yöntemler geliştirilmiştir.

Buna göre tapu harçları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tahsil yetkisi verilen kamu bankalarına da ödenebilir. Halk Bankası, Vakıflar Bankası ve Ziraat Bankasına ait banka ve kredi kartları ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de tapu harç ödemesi yapılabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.