Hamas'ın Türkiye'deki gizli toplantısının ardından Erdoğan'ın danışmanı CNN'e ne anlattı Ardan Zentürk gizli kodları verdi

Hamas'ın Türkiye'deki gizli toplantısının ardından Erdoğan'ın danışmanı CNN'e ne anlattı Ardan Zentürk gizli kodları verdi
İsrail kamu yayıncısı KAN'ın, üst düzey Hamas yetkililerinin geçen hafta Türkiye’de gizli bir toplantı yaptığını açıklamasının ardından Ardan Zentürk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışman Akif Çagatay Kılıç'ın CNN İnternational'da yaptığı açıklamaya dikkat çekti.

Dış haberler uzmanı Ardan Zentürk yaptığı açıklamada Akif Çağatay Kılıç'ın CNN International'daki açıklamasının kodlarını verdi.

Ardan Zentürk, Türk basınında pek yer almayan Akif Çağatay Kılıç'ın Türkiye-Hamas ilişkilerini anlattığı açıklamasını şöyle aktardı:

"Türkiye her zaman Hamas'a bağlantıdır ve bu ilişkisini barışçıl hedeflerde kullanmaktadır. Hamas üyeleri Türkiye'ye özgürce gelip gidebilir, kalıcı ikamet edebilirler. Hamas'ın üst düzey yöneticileri her yıl düzenli olarak gelir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la buluşup görüşürler. Hamas lideri Haniye son olarak Temmuz ayında geldi."

Akif Çağatay Kılıç'ın CNN'e yaptığı bu açıklamayı değerlendiren Ardan Zentürk, 7 Ekim'de Hamas Lideri Haniye Türkiye'de miydi bilmiyorum ama biz Hamas'a kapıları kapatmadığımız için olabilir. Şaşırmam." dedi.

Asıl sorunun Hamas liderlerinin hangi tarihte nerede oldukları değil bir savaş sorununun nasıl çözüleceği olduğunu söyleyen Zentürk, Akif Çağatay Kılıç'ın Hamas açıklamasını şu ifadelerle yorumladı:

"Bundan 10 yıl önce İsrail hükümetinin bizden Hamas'la temas kurup birlikte çalışmamızı istemesi gerçektir diyor yani. 10 yıl önce İsrail gelmiş bizimkilere demiş ki "Bu Hamas denilen örgütle Siz bir temas kurun ve Hatta onlarla beraber çalışın. Bu bizim için de faydalıdır" demiş... Bizimkiler de yapmış işte..."

ARDAN ZENTÜRK: BU İŞ NEREYE VARIR?

Açıklamasının devamında Hamas Katar ve Hamas İran ilişkilerine de değinen Zentürk açıklamasının sonunda "Bu iş nereye varır? Bu iş daha önce söylediğim gibi Hamas'ın şu savaş kilitlenmesini çözecek bir stratejik yeni adım atmasına varır." diyerek "Anladığım kadarıyla Türkiye bunun hazırlığını yapıyor." dedi.

İSRAİL MEDYASI TÜRKİYE'DEKİ GİZLİ HAMAS TOPLANTISINI YAZMIŞTI

İsrail medyasının iddiasına göre; Beyrut’ta yaşayan Hamas Siyasi Büro Şef Yardımcısı Salih al-Aruri ile Doha’da yaşayan eski Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, toplantıya liderlik etti. Gizli toplantıda başkaca birkaç üst düzey Hamas yetkilisi de katıldı.

The Jerusalem Post’un aktardığı haberde, Türkiye’nin Hamas yetkilileri için “yeterince güvenli bir yer” olması nedeniyle seçildiği iddiası ortaya atıldı. Toplantının Hamas’ın İsrail’le sürmekte olan çatışmalarda atacağı adımları koordine etmek için düzenlediği yazıldı. Habere göre Hamas liderliği gizli toplantılarını video konferans ya da şifreli telefon görüşmesi gibi teknolojik araçlarla değil, İsrail istihbaratının sızmasını engellemek amacıyla herkesin güvenli bir ortamda bir arada oturup konuşmasını sağlamak için yurtdışında üçüncü bir ülkede yapmayı tercih etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.