Hamas İsrail'e resti çekti şartlarını bir bir açıkladı Daha azını kabul etmeyeceğiz

Hamas İsrail'e resti çekti şartlarını bir bir açıkladı Daha azını kabul etmeyeceğiz
İsrail-Hamas arasında 134 gündür devam eden savaşta İsrail yine Gazzelileri hedef aldı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye bugün yaptığı açıklamada Hamas'ın saldırının tamamen durdurulması, işgal ordusunun Gazze'den çekilmesi ve haksız kuşatmanın kaldırılmasından daha azını kabul etmeyeceğini duyurdu. Haniye açıklamasında İsrail'in yapılacak herhangi bir takas anlaşması durumunda uzun süredir cezaevinde bulunan Filistinli mahkûmların serbest bırakılması gerektiğini söyledi ve şimdiye kadar ateşkes anlaşmasında ilerleme sağlanamamasından İsrail'i sorumlu tuttu:

"Saldırının tamamen durdurulması, işgal ordusunun Gazze'den çekilmesi, haksız kuşatmanın kaldırılması dışında hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz. Halkımıza yönelik saldırganlığın durdurulması için arabuluculara olumlu bir şekilde karşılık verdik. Amacımız, başta yaşlılar olmak üzere tüm mahkumlarımızın serbest bırakılacağı bir anlaşmasının gerçekleşmesidir."

HAMAS'TAN ADALET DİVANI KARARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Hamas UAD kararına ilişkin bugün “Uluslararası Adalet Divanı'nın, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Refah şehrindeki duruma ilişkin acil talebine yanıt olarak yayınladığı ve Uluslararası Adalet Divanı tarafından emredilen geçici tedbirlerin derhal uygulanması gerekliliğini vurgulayan kararını memnuniyetle karşılıyoruz” açıklamasını yaptı.

CAN KAYBI 28 BİN 858'E YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in son 24 saatte gerçekleştirdiği saldırılarda 83 kişinin hayatını kaybettiği, 125 kişinin ise yaralandığı duyuruldu. Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 28 bin 858, yaralı sayısının ise 68 bin 667’ye yükseldiği aktarıldı. Çok sayıda kişinin enkaz altında olduğu ve arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü ifade edilen açıklamada, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin olay yerine ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

İsrail'in Gazze'deki sivil katliamına dünyanın dört bir yanından tepki yağarken ABD tepki çekecek bir adım atmaya hazırlanıyor.İsrail'e yeni bir silah sevkiyatına hazırlanan ABD'ye göre satışla ilgili insan hakları endişesi yok.

ABD'li Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Kudüs'teki Amerikan büyükelçiliğinin hazırladığı silah transferi raporu, satışla ilgili potansiyel insan hakları endişeleri olmadığını belirtiyor.

İSRAİL AĞIR İHLALLERİ ENGELLEMEK İÇİN ETKİLİ ADIMLAR ATIYORMUŞ

Raporda, İsrail insan hakları ihlallerini etkili bir şekilde önleme ve güvenlik güçlerini bu tür ihlallerden sorumlu tutma konusunda övgü alıyor. Ayrıca, savunma araçlarının kötüye kullanımına ilişkin soruşturmalarda Tel Aviv yönetiminin şeffaf bir şekilde işbirliği yaptığını öne sürülüyor.

Gazze'deki sivil kayıpların yıkıcı etkisiyle çelişen rapor, eleştirileri de beraberinde getirdi.

Gazeteye konuşan, adı açıklanmayan ABD'li yetkililere göre, yeni silah sevkiyatı MK-82,KMU-572 bombalarını kapsıyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail'in Refah'a planladığı saldırı ile ilgili yaptığı açıklamada Filistinlileri Mısır'a gönderme gibi bir niyetlerinin olmadığını belirtti ve "Bölgede istikrarın temel taşı ve aynı zamanda önemli bir ortak olan Mısır'la yaptığımız barış anlaşmasına saygı duyuyor ve değer veriyoruz" ifadelerini kullandı.

GAZZE'DE YİYECEK SIKINTISI CİDDİ BOYUTTA

İsrail'in yoğun hava saldırıları devam ederken, Refah kentindeki Filistinlilerin bölgeden ayrılarak Gazze merkezine ilerledikleri öğrenildi.

Tahminen 1,4 milyon Filistinli, yani Gazze nüfusunun yarısından fazlası İsrail saldırıları nedeni ile Refah'ta sıkışıp kaldı.BM sözcüsü Stephane Dujarric bölgedeki çaresiz insanların yardım kamyonlarını durdurup yemek istediklerini, Gazze'de ciddi bir yiyecek sıkıntısı yaşandığını aktardı

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.