Evinde onu yapan binlerce lira ceza ödeyecek 'Resmi gazetede yayımlandı'

Evinde onu yapan binlerce lira ceza ödeyecek 'Resmi gazetede yayımlandı'
Apartman ve sitelerde yüksek sesle müzik dinlemek, gürültü yapmak, televizyon seyretmek ve telefonla konuşmak artık daha ciddi bir maliyeti beraberinde getiriyor.

Apartman yaşamında belirlenen kuralların aşıldığı durumlarda, yani gürültü, yüksek sesle müzik, TV ve telefon kullanımı gibi konularda belirlenmiş cezalar var. Bu gibi durumlarda komşular, en kısa yol olarak zabıtaya veya karakola başvurarak şikayetçi olabilir ve gürültü yapan kişilere idari para cezası uygulanmasını sağlayabilirler.

Son aylarda evde gürültü yapmanın cezasıyla ilgili detaylar da netlik kazandı. Çevre Kanunu'na göre belirlenen standartların üzerinde gürültü çıkarmanın yasak olduğu vurgulanıyor. Eğlence mekanları, fabrikalar, hizmet binaları, atölyeler, iş yerleri, konutlar ve ulaşım araçlarında gürültüyü minimum seviyeye indirmek için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor.

318812578bea4c411292099d9d6e48f5.jpg

Bu kurallara uymayanlar ve gerekli tedbirleri almayanlar para cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Cezalar, geçen yıla göre yüzde 58 oranında artırıldı.

2024 yılında yürürlüğe giren yeni tebliğe göre, gürültüye neden olan farklı alanlar için cezalar da belirlendi:

  • Standartlara uymayan konutlar için 7 bin 667 Türk Lirası,
  • Ulaşım araçları için 23 bin 155 Türk Lirası,
  • İş yerleri ve atölyeler için 77 bin 372 Türk Lirası,
  • Fabrikalar, şantiyeler ve eğlence yerleri için ise 232 bin 264 Türk Lirası ceza uygulanıyor.

Eğer para cezalarına rağmen gürültü devam ederse, komşunun gürültü yapmasını engellemek için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurulabilir. Tüm bu yöntemlere rağmen sorun devam ederse, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 25. maddesi uyarınca bütün kat malikleri bir araya gelerek gürültü yapan komşunun evini alabilirler.

shutterstock-183274793.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.