Evinde buzdolabı çamaşır makinesi klima olanlar yandı '23 bin TL para cezası kesilecek'

Evinde buzdolabı çamaşır makinesi klima olanlar yandı '23 bin TL para cezası kesilecek'
Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren flaş karar! Evinde klima, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyaları bulunan kişiler yandı.

Son dönemde artan şikayetler sonrasında, ev sahipleri ve kiracılar için oldukça önemli bir karar açıklandı. Evlerinde klima, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyaları bulunan kişilere gürültü konusunda uyarı yapıldı.

BİR KOMŞUNUN BİLE ŞİKAYET ETMESİ YETER

Bu yılın, son yılların en sıcak yazı olması beklenirken, klimaların tam kapasiteyle çalışacağı ve binalarda klima gürültüsü şikayetlerinin yanı sıra yüksek sesle çalışan çamaşır makinesi ve buzdolabı gibi beyaz eşyaların da benzer şekilde ele alınacağı belirtildi. Komşuların şikayet etmesi durumunda maddi olarak zor durumda kalabileceği vurgulandı.

ecknpn1xyaexfsx-cw7n.jpg

23 BİN TL PARA CEZASI KESİLECEK

2024 yılında gürültü şikayetlerine uygulanacak para cezası 7.667 TL olarak belirlenirken, klima ve beyaz eşya gürültüsü için 3 katına kadar para cezası kesme yetkisi bulunuyor. Bu durum, sorunu çözmeyen ev sahipleri ve kiracılar için toplamda 23.001 TL'lik bir para cezası alınabileceği anlamına geliyor.

ekran-goruntusu-2024-03-20-105605.png

Konuyla ilgili olarak Ankara Barosu avukatları milyonlarca vatandaşı uyardı.

  • Klima gürültüsü ve uğultusu, sürekli ve düzenli hale gelen misafir veya çocuk gürültüsü, çalışmanızı engelleyen, apartman yaşantısını çekilmez kılan komşu gürültüsü gibi sorunlarla karşılaşıldığında ilk adım olarak gürültüye sebep olan komşunuzu nazikçe uyarmanız önemlidir.
  • Eğer bu çözüm yeterli olmazsa, apartman kuralları çerçevesinde yöneticinizle iletişime geçerek sorunu onun aracılığıyla çözmesini talep edebilirsiniz. Ayrıca, apartman yönetimi, kat mülkiyeti kurallarına uymayan komşulara yazılı ihtarname gönderme yetkisine sahiptir.
  • Şikayetçiler, oturdukları yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak gürültü yapan komşuların rahatsızlık verdiğini kanıtlayarak tedbir kararı alabilirler. Bireysel olarak veya avukat aracılığıyla mahkemeye başvurulabilir. Ancak, bu dava sürecinde harç ve diğer masrafların şikayetçi tarafından karşılanması gerekmektedir. Alınan tedbir kararına rağmen komşu gürültüsü devam ederse, savcılığa şikayette bulunulabilir.
  • Klima yanında, yüksek sesle çalışan çamaşır makinesi ve buzdolabı gibi elektronik cihazlar da şikayet konusu olabilir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, bu tür gürültülere en fazla 5 desibele kadar izin vermektedir. Bu seviyenin üzerindeki gürültüye para cezası kesilmektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.