Ev sahipleri ve kiracılar dikkat Yargıtay'dan boş tahliye taahhütnamesi kararı

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat Yargıtay'dan boş tahliye taahhütnamesi kararı
Ankara'da bir kiracı, ev sahibinin kendisine imzalattığı 'tahliye taahhütnamesi' nedeniyle mahkemelik oldu. İşte, mahkemenin kararı...

F.T, ev sahibi olduğu daireyi boşaltmasını istediği kiracısı K.Y'ye, kira sözleşmesine ek olarak 'tahliye taahhütnamesi' imzalattı. Kiracı K.Y, taahhütnamenin kendisine boş olarak verildiğini ve ev sahibinin sonradan tarihi doldurduğunu savunarak, davanın reddedilmesini talep etti. Ankara 5. Sulh Hukuk Mahkemesi, tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğuna karar vererek, kiracının tahliye edilmesine hükmetti. Karar, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından da onaylandı.

btr.jpg

Yargıtay kararında, davalı kiracının tarih bölümü boş olan taahhütnameyi imzalamakla, davacı ev sahibine istediği tarihi yazma yetkisi tanıdığı ve bunun sonucuna katlanması gerektiği belirtildi. Ayrıca taahhütnamenin kiralanan dairenin tesliminden önce verildiği veya taahhütnamedeki tarihin sonradan ev sahibince doldurulduğu iddiasının ispat yükümlülüğünün de davalı kiracıya ait olduğu vurgulandı.

TAHLİYE TAAHHÜDÜ İLE İLGİLİ YERLEŞMİŞ YARGITAY KARARI OLUŞTU

Avukat Senem Yılmazel, son zamanlarda tahliye davalarının sayısında büyük bir artış olduğunu belirtti. Tahliye taahhüdü konusunda Yargıtay'ın net bir karar verdiğini ifade eden Yılmazel, "Eğer tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesi ile aynı tarihte imzalanmışsa bu geçerli sayılmaz. Fakat kiracı boş bir tahliye taahhüdü imzalamışsa bu ev sahibinin elinde güçlü bir delildir. Çünkü Yargıtay, boş bırakılan tahliye tarihinin ev sahibi tarafından doldurulabileceğine hükmetmiştir.

Bu durumda kiracının bunun aksi yönde bir delil sunması gerekir ki bu çok zor bir durumdur. Bu yüzden kiracıların boş tahliye taahhüdü vermemeleri gerekir. Sözleşmeler, iki tarafın anlaşmasıyla yapılır. Her iki tarafın da sözleşme yapma özgürlüğü vardır. Ancak Borçlar Kanunu ve İcra İflas Kanunu kiracıları korumaktadır. Bu nedenle ev sahiplerinin de bu konuda daha dikkatli olması gerekmektedir" diye konuştu.

h-nh.jpg

KİRA TESPİT DAVASI AÇABİLİRLER

Kira sözleşmelerinde yüzde 25 zammın üst sınır olduğunu hatırlatan Yılmazel, kiracıların bu orana dikkat etmesi gerektiğini söyledi. "Kiracıyı korumak için getirilen bu madde, ev sahiplerinin de hakkını gözetiyor. 5 yıl ve daha kısa süreli kira sözleşmelerinde, ev sahibi 'kira uyarlama davası' açarak kiranın piyasa koşullarına uygun hale getirilmesini talep edebilir. 5 yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde ise 'kira tespit davası' açma hakkı vardır. Bu davalarda, yüzde 25'ten fazla bir kira artışı mahkeme tarafından belirlenebilir. Bu nedenle, kiracılar ve ev sahipleri arasında anlaşmazlık çıkmaması için, kira sözleşmelerinin şartlarına uyulması önemlidir."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.