En güçlü magnezyum kaynağı sadece Türkiye'de üretiliyor! Faydalarını duyan kilolarca alıyor

En güçlü magnezyum kaynağı sadece Türkiye'de üretiliyor! Faydalarını duyan kilolarca alıyor
Simitlerden tavuk yemeklerine, hamur işlerinden kurabiyelere kadar geniş bir yelpazedeki gıda ürünlerine tat ve lezzet katan ürün sadece Türkiye'de üretiliyor. Vücuda olan faydaları ise say say bitmiyor.

Türkiye Ula Gökova Bölgesinde yetişen sarı susam, özgün aroması, eşsiz kokusu ve benzersiz tadıyla öne çıkarak başta Japonya olmak üzere farklı ülkelere ihraç edilmektedir. Japonlar, sarı susamı özellikle suşi ve salatalarda tercih ederek kullanmaktadırlar.

Türkiye, 2022 yılında 77 milyon dolar olan susam ihracatını, 2023 yılında yüzde 62'lik bir artışla 124,5 milyon dolara yükseltmiştir. Türkiye'nin yeni susam ihracat hedefi ise 250 milyon dolara ulaşmaktır.

Ege Denizi Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, susamın çeşitli damaklara hitap eden gıdalara farklı bir aroma ve lezzet kattığını vurgulamıştır. Türkiye'nin susam ihracatının yüzde 195 oranında artacağını belirtmiş ve Ocak-Şubat 2024 döneminde 6 milyon 645 bin dolardan 16 milyona çıktığını paylaşmıştır.

Türkiye'de yetiştirilen susamın yüksek kalitesine dikkat çeken Öztürk, "En büyük susam ithalatçısı, 1,6 milyar dolarlık ithalat miktarıyla Çin'dir.

Kaliteli susamlarımızı tercih eden seçici Japonya ve Avrupa ülkeleri, ürünlerimize büyük ilgi göstermektedirler. Öztürk ayrıca, Ocak-Şubat 2024 döneminde Türkiye'nin Japonya genelindeki susam ihracatının, geçen yılın aynı dönemine göre %170'lik bir artışla 660.000 dolardan 1,7 milyon dolara yükseldiğini belirtmiştir.

Ege Hububat, Yağlı Tohumlar ve Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak, 5-8 Mart 2024 tarihleri arasında Tokyo'da düzenlenen fuara bilgilendirme standıyla katıldıklarını belirten Öztürk, fuar sırasında gerçekleştirdikleri tadım etkinliklerinde ziyaretçilere susamlı tavuğu tattırdıklarını ve oldukça beğeni topladıklarını ifade etmiştir. Türkiye'nin en büyük ikinci susam ithalatçısı olduklarını ve dünya susam ticaretine yön verdiklerini vurgulamıştır. "Susam ihracatımızın 2024 yılında 250 dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz" demiştir.

Türkiye, Ocak 2024 itibarıyla 19,6 milyon dolar değerinde susam ihraç ederken, Polonya, Irak ve Almanya'nın susam ihracatına kısıtlama getirdiği belirtilmiştir. 2023 yılında Türkiye'nin 9 milyon 164 bin dolarlık susam ihracatıyla Polonya liderliği elinde tutarken, Irak'a 7,7 milyon dolar değerinde susam ihraç edildiği belirtilmiştir. Almanya'nın Türkiye'den 3,2 milyon dolarlık, Yunanistan'a 2,6 milyon dolarlık, İsrail'e 2,5 milyon dolarlık, ve Japonya'ya ise 2,3 milyon dolarlık susam ihracatı gerçekleşmiştir.

SARI SUSAMIN VÜCUDA FAYDALARI

Sarı susam proteinler, lifler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. özellikle kalsiyum, demir, magnezyum ve B açısından zengindir. Sarı susamın içerdiği yağlar, özellikle omega-6 ve omega-9 yağ asitleri kalp sağlığına faydalı olabilir. Bunlar kolesterol seviyelerini düzenlemeye ve kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.

sarı susam kalsiyum, magnezyum ve gibi mineralleri içerir. Bu mineraller kemik sağlığı ve kemik sağlığı açısından önemlidir. Özellikle kalsiyum, osteoporoz riskini güçlendirmeye ve azaltmaya yardımcı olabilir.

Sarı susamda bulunan fitosteroller antioksidanlara sahiptir. Antioksidanlar hücresel hasarı önleyebilir ve vücuttaki serbest radikallerle savaşarak genel sağlığı geliştirebilir. Sarı susamın içerdiği E vitamini ve çinko gibi besinler cilt sağlığını destekler. Sağlığınız için de faydalı olabilir. Sarı susam lifi bakımından zengindir ve sindirim sağlığını destekleyebilir. Lif sindirim sürecini düzenler, sindirim sisteminin sağlığını korur ve kabızlık riskini azaltır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.