Emekliye Mart'ta yapılacak seyyanen zam belli oldu

Emekliye Mart'ta yapılacak seyyanen zam belli oldu
Emekliye Mart'ta yapılacak seyyanen zam belli oldu

Ramazan ve Kurban Bayramları'nda olmak üzere, her yıl iki kez emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri, bu yıl yüzde 50 oranında artışla 3 bin TL'ye yükseltildi. Uzun süredir kulislerde tartışılan "5 bin TL ve üzeri" beklentilerini boşa çıkaran bu adım, emekliler arasında büyük bir öfke dalgasına yol açtı.

Temmuz ayında iktidar tarafından açıklanan yüzde 25 zam kararı, sadece kök maaşlarla sınırlı tutularak, zaten 7 bin 500 lira alan milyonlarca emeklinin eline geçen parada herhangi bir artış sağlanmamıştı. Ocak ayında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için yüzde 49,25 oranında zam yapılan AKP, en düşük emekli maaşı alan vatandaşlar için ise artış oranını yüzde 33 ile sınırlı tutmuştu.

SEYYANEN ZAM TARTIŞMALARI

İkramiye miktarındaki artışın kısıtlanmasına ilişkin iki senaryo ortaya atılırken, SGK uzmanları iktidarın ya ikramiye tutarlarına büyük bir zam yapacağını ya da en düşük emekli maaşına seyyanen bir artış sağlayacağını belirtmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamada ikramiyelerin sadece 1000 TL artırılacağı duyuruldu ve bu durum Mart ayında yapılması beklenen seyyanen zam tartışmalarını gündeme getirdi.

EMEKLİLER İÇİN SEÇİM HAMLESİ

Türkiye'de 2 milyon 250 bin EYT'li dahil olmak üzere 16 milyonun üzerinde emekli bulunuyor ve bu grup ülkenin en kalabalık sosyal kesimini oluşturuyor. Ekonomistler, hükümetin seçimlere emeklilerin memnuniyetsizliğini gidermeden girmesinin pek olası olmadığını düşünüyorlar. Geçtiğimiz yılın Mayıs ayındaki seçimlerden önce en düşük emekli maaşının 5 bin 500 lira olduğu ve şimdi 7 bin 500 liraya çıkarıldığı gibi, benzer bir hamlenin tekrarlanabileceği belirtiliyor.

ZAMLI MAAŞLAR SEÇİMDEN ÖNCE YATACAK

Bu bağlamda, ikramiye artışının kısıtlı kalması, seyyanen zam seçeneğini güçlendirirken, özellikle en düşük emekli maaşı için kulislerde 12 bin 500 TL rakamının konuşulduğu görülüyor. Erdoğan'ın seçim maratonunun başlangıcında resmi bir açıklama yapması ve zamlı aylıkların 31 Mart'tan önce emeklilerin hesaplarına yatırılması bekleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.