Emekli maaşlarında şok değişim 'Emeklilerin umudu tükeniyor'

Emekli maaşlarında şok değişim 'Emeklilerin umudu tükeniyor'
Milyonlarca emeklinin maaşında 2 ayda flaş değişim gerçekleşti.

Milyonlarca emekli maaşına yeni yapılan düzenleme ile 49,25 oranında zam gerçekleşti. Ancak yapılan zam en düşük emekli aylığını etkilemedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2024 yılını ‘Emekliler Yılı' olarak ilan etmişti. Ancak emekli maaşlarına yapılan zam emeklileri mutlu etmedi. Pek çok emekli yapılan zammın ardından tepkilerini sosyal medyadan dile getiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklilerin seyyanen zam sesini duydu. Erdoğan, emeklilerin hayat pahalılığı karşısında zorlandığını belirtmişti.

Ancak emekliler ise maaşlarının şimdiye kadar eridiği belirtiyor. Biz de bu erimenin boyutlarını hem dolar kuru üzerinden hem de yeni açıklanan TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine dayanarak ortaya koyduk.

emekli-maas.jpg

EMEKLİ MAAŞI 405 TL ERİDİ

15 Ocak’ta dolar kuru üzerinden emekli maaşı 333 dolar olarak kaydedildi. 29 Şubat’ta dolar kuru üzerinde emekli maaşı 320 dolara kadar geriledi. Dolar kuruna göre yapılan hesaplamada emekli maaşı 405 TL eridi.

emekli-maas-eridi.jpg

ARADAKİ FARK 6 BİN 257 TL’YE ÇIKTI

TÜİK ise açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. TÜİK verilerinde açlık sınırı 16 bin 257 TL olarak şekillendi. Yoksulluk sınırı ise 52 bin 955 olarak açıklandı. Veriler ışığında en düşük emekli aylığı ile açlık sınırı arasındaki fark 6 bin 257 TL olurken, yoksulluk sınırı arasındaki farkta 42 bin 955 oldu.

emekli-maaslari.jpg

HÜKÜMET BU HESAPLAMALARDA NASIL ADIM ATACAK?

Aradaki ciddi farklar emekli maaşlarına ek bir zammın gelmesinin gerekliliğini ortaya koyuyor. Çünkü emekli maaşları hem dolar kuru üzerinde hem de açlık sınırı üzerinde eridiğini görüyoruz. Hükümetin ise bu tablo ışığında nasıl adım atacağı ise merak edilmeye başlandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.