Daron Acemoğlu'ndan çarpıcı yorum MB'nin yıl sonu tahminleri gerçekçi değil

Daron Acemoğlu'ndan çarpıcı yorum MB'nin yıl sonu tahminleri gerçekçi değil
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MİT) öğretim üyesi, ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminlerinin gerçekçi bulmadığını söyleyerek Türkiye ekonomisini dezenflasyon hedefine ulaştıracak sıkılaştırma yapılmadığını belirtti.

Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisine dair şu anki koşullarla ilgili çok fazla iyimser olmadığını vurgulayarak Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerini de gerçekçi bulmadığını söyledi.

28 Mayıs 2023'te yapılan genel seçimlerin sonrasında Haziran'dan bu yana Cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini 3,650 baz puan yükseltti. Bu değişim, yüksek enflasyonla sonuçlanan alışılagelmişin dışındaki politikaların sonrasında seçimle geldi.

TCMB enflasyonun Mayıs ayında yüzde 73'te zirve yaptıktan sonra bu yılı yüzde 36 seviyesinde tamamlayacağını tahmin ediyor. Politika faizinde yapılan sıkılaştırma süreci ise yüzde 45'te sona erdi. Negatif reel faiz seçim dönemi rekorlarından gerilese de sürmekte...

Ünlü ekonomist Daron Acemoğlu Reuters ile telefon üzerinden yaptığı söyleşide, kademeli ve daha hızlı sıkılaştırmanın farkına ilişkin bir soruyu "Eğer (sıkılaştırmayı) hala negatif reel faizlerde götürürlerse, bu yeterli olmayacak" diyerek yanıtladı.

Acemoğlu ele alınması gereken daha büyük yapısal olduğu halde hükümetin özellikle son 10 yılda para ve kredi politikalarıyla toplam talebi artırmaya yönelik izlediği ekonomi politikalarını eleştirdi. Daron Acemoğlu "Belli aralıklarla (bu politika) sürdürülemez hale geldi ve faiz oranlarını artırmak zorunda kaldılar. Ancak sonra yeniden faiz oranlarını düşürdüler ve sonra tekrar artırdılar ve bunun oldukça sürdürülemez hale geldiğini düşünüyorum" diye konuştu. Daron Acemoğlu bütün bu politikaların bir düzeltmeyi gerekli hale getirdiğini söyledi.

Merkez Bankası geçtiğimiz hafta enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasındaki duruşunun sıkılaştırılacağını açıkladı ve politika faizini mevcut seviyede daha uzun süre tutulacağının da sinyalini verdi.

Politikanın "sonuç olarak çok fazla başarılı olmadığını" sözlerine ekleyen Daron Acemoğlu, "Enflasyonu tam olarak düşürmediler. Belki biraz daha normalleştiriyorlar ama hedefleri ve enflasyon gerçekçi görünmüyor" dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.