Ev sahipleri isteklerini tek tek sıraladı ‘Gerçekleşirse kiracılar cayır cayır yandı’

Ev sahipleri isteklerini tek tek sıraladı ‘Gerçekleşirse kiracılar cayır cayır yandı’
Ev sahiplerinin istekleri kiracıları çok kızdıracak. İsteklerini sosyal medyadan tek tek sıraladı.

Türkiye’de pandemi döneminin ardından konut fiyatları adeta uçuşa geçti. Konut fiyatlarının yükselmesiyle birlikte kira fiyatları da arttı. Kira fiyatlarındaki fahiş artışlar ev sahibi ve kiracıların da karşı karşıya kalmasına neden oldu.

Mahkemeler ev sahibi ve kiracı davaları ile dolup taşarken iktidar bu duruma karşı harekete geçerek mahkemeye gidilmeden arabulucularda sorunların çözülmesi için düğmeye bastı. Bunun yanı sıra fahiş kira artışlarını önlemek için yüzde 25 zam sınırı getirildi.

Kimi ev sahibi bu yasal sınırlama karşısında fahiş zam yapamazken, bazı ev sahipleri ise zam sınırlaması yüzünden eski kiracısının mağduru oluyor.

thumbs-b-c-7fc3601bd1f3aa3c4597a3a693c5401a.jpg

Kira anlaşmazlığı ev sahibi ve kiracılar arasındaki sorunlar sessiz bir şekilde derinleşse de yüzde 25 zam sınırı fahiş kira artışlarının önüne set çekiyor. Ancak yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz itibariyle sona eriyor.

EV SAHİPLERİ TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Ev sahibi ve kiracı davalarında mağdur olduklarını dile getiren ev sahipleri dernek adı altında geçtiğimiz aylarda toplandı. Ev sahipleri kiracıdan ve hükümetten sahipleri Ev Sahipleri Dayanışması (EVSİAD) Oluşumu adı altında talepte bulundu.

Ne istediklerine dair madde madde X hesaplarından paylaşım yapan oluşum daha önce sıraladıkları isteklerini yinelemeye devam ediyor. Ev sahipleri Köhnemiş kira kanununun ivedilikle değiştirilmesi için çalışmalara başlanması gerektiğini evin ömrünün 30 sene, amorti süresinin de 20 yıl olduğu hatırlatıldı.

konut-3.jpg

10 YIL DEĞİL EN FAZLA 5 YIL OLMALI

Bu kapsamda “10 yıl kiracı çıkaramazsın” maddesinin kabul edilemez olduğunu aktaran ev sahipleri derneği tercihen 3 yıl en fazla 5 yıl olması gerektiğini ifade etti.

kjhgkljghkjhkjhkjhlkjslkisplisls.jpg

Ev sahiplerinin sıraladıkları bir diğer maddeler arasında ise kira artış oran fonksiyonu da bulunuyor. Derneğin sosyal medyasında kira artışının “Maximum ( yıldan yıla (TUFE+UFE)/2, 12 aylık ortalama (TUFE+UFE)/2), + yıldan yıla (EUR+USD)/2 değişim oranı)/2 olarak güncellenmeli” şeklinde olması gerektiğini ve bu artış oranının anayasal güvence altına alınmasın önemli olduğu vurgulandı.

kapak-014555.jpg

Ayrıca ev sahipleri dernekleri kira fiyatlarının düşmesi için yabancıya arsa mülk satışının yasaklanması gerektiğini ifade etti. Ev sahiplerinin birçok değişiklik önerisi ve oluşturulan algının kırılması için oluşturdukları dernek taleplerini sosyal medyadan ifade etmeye devam ediyor.

Öte yandan kiracılar ise yüzde 25 zam sınırının kalkması ile ev sahipleri ile yaşanacak durum karşısında ne yapacaklarını araştırıyor.

thumbs-b-c-468154aea279e326d903a14dc062618b.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.