Borçlu öğretmenler dikkat Yargıtay’dan öğretmenlere emsal karar

Borçlu öğretmenler dikkat Yargıtay’dan öğretmenlere emsal karar
Yargıtay, borcu olan öğretmenler için emsal kararı verdi. Artık borçlu öğretmenlerin yükü hafifleyecek.

Yaklaşık 1 milyon 201 bin öğretmeni yakından ilgilendiren haber geldi. Yargıtay, borcu olan öğretmenler için emsal kararı verdi.

BORÇLU ÖĞRETMENLER İÇİN YARGITAY'IN VERDİĞİ EMSAL KARAR NE?

Yargıtay, vermiş olduğu karar ile borçlu olan öğretmenlerle ilgili emsal bir karara imza attı. Yargıtay Genel Hukuk Kurulunun açıklamasında, "Ek ders ücretinin ancak dörtte biri haczedilebilir" ifadesi yer aldı.

İçtihat Bülteni’nin yer verdiği ifadelere göre, borçlu olan öğretmenimiz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından aldığı maaşının 1/4’ü ile ek ders ücretinin tamamına yakınının konulan haczin kaldırılmasına dair olan talebinin Dinar İcra Müdürlüğü tarafından reddedilmesi ile kalan maaşıyla zor geçindiğini, eşinin hamile olmasından dolayı doktor kontrolleri ve takviye gıdalar sebebiyle ek masrafları olmaya başladığını ve ikametgahlarının Fethiye’de olması sebebi ile görev yaptığı Dalaman’daki okula gidiş-dönüş olarak her gün toplam 110 km yol kat yol olduğunu ileri sürerek, maaşının 1/4’ünü aşan kısım olan ek ders ücretine uygulanan haczin kaldırılmasını talep ettiğini söylemişti.

23102023085730-9128230-8-57.jpg

MAHKEMEDEN KARAR ÇIKTI

İlk Derece Mahkemesinin ardından Dinar İcra Müdürlüğü tarafından dosyasında borçlunun maaşının 1/4'ü ile ek ders ücretlerinin tamamına yakınının ayrı ayrı haczedileceği, bu işlemin usullere ve yasalara aykırı olması gerekçesiyle şikayetin kabulüne, borçlunun ek ders ücretlerinin tamamına konulan haczin kaldırılacak olmasına, borçlunun maaş ve ek ders ücreti toplamının 1/4’ü oranında hesap edilerek 1.262,62 TL ücret üzerinden haczin devamının geleceğine, fazla tahsil edilecek olan 4.672,99 TL olan ödeneğin kesinti tutarının yasal faizi ile beraber davacıya iadesine ilişkin karar verilmiştir. Yapılan İlk Derece Mahkemesi ile yukarıda belirtilmiş olan kararına karşı süresine göre alacaklı olan vekili istinaf başvurularında bulundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.