Gayrimenkul yatırımcılarını ilgilendiriyor O illerde amortisman süresi kısaldı

Gayrimenkul yatırımcılarını ilgilendiriyor O illerde amortisman süresi kısaldı
Kiralardaki artış hızı günbegün devam ederken, konut yatırımında amortisman süresi buna bağlı olarak kısaldı. Bu kapsamda da yatırım amaçlı alınan mülkler, 3 büyük şehirde geri dönüş süresi geçen yıla göre daha cazip seviye ulaştı.

Kamuajans.com'da yer alan habere göre; Gayrimenkul yatırımı yıllardır en önemli yatırım aracı olmaya devam ederken, yatırım amaçlı alınan, konutun kiraya verilmesi ile birlikte, satış fiyatının kaç yılda geri kazanılacağı, bu sürenin ne kadar olduğu hesaplanarak belirleniyor. Bu süre ise artan konut fiyatları ile bir hayli değişti...

YATIRIMCILARIN ÖNÜNDE EN BÜYÜK SORUN KREDİ

Son dönemlerde yaşanan kira artışlarıyla birlikte fiyat artışının önüne geçilmesinden sonra konut yatırımında amortisman süresi kısalarak daha cazip hale gelmeye başladı. En çok konut satılan 10 il içinde amortisman süresi en kısa şehirlerin ise Ankara ve Gaziantep olduğu bilgisi verilirken, yatırımcıların önünde en büyük engel ise krediye ulaşım sorunu.

image-1-min.jpeg

AMORTİSMAN SÜRESİ EN CAZİP

Uzun yıllardan beri gayrimenkul yatırımı en önemli yatırım araçlarından birisi olmaya devam ederken, gayrimenkul yatırımı ile birlikte alınan konutun kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yılda geri kazanılacağını hesaplayan yatırımcılar, mevcut durumdaki kira fiyatları baz alarak bu hesaplamaya yapıyor. Ülke genelinde konut fiyat artışı hızının yavaşlamasına karşın kira artışlarının devam etmesiyle birlikte amortisman süresinin kısaldığı gözlenmekte.

c50acc2e5c569e61107070cc7fdb5ac0ae840194.jpg

c50acc2e5c569e61107070cc7fdb5ac0ae840194.jpg

Geri dönüş süreleri aynı il içinde hatta aynı ilçe dahil olmak üzere farklılık gösterirken, birinci ve ikinci el piyasada konut fiyatları ve evin güncel kira değeri baz alındığı zaman 2023 yılı dahilinde en düşük geri dönüş süresinin Ankara olduğu bilgisi verilirken, Ankara’da geri dönüş süreleri 15-18, Antalya’da geri dönüşünü süresi 16-18 Gaziantep’te dönüş süresi ise 16-18 yıl olarak değişkenlik gösterdi.

Kira artışında zirvede yer alan “Ankara” amortisman süresi en cazip il olurken, İstanbul ve İzmir’de geri dönüş süreleri kısaldı bilgisi uzmanlar tarafından verildi. Kira oranlarındaki artış yatırım amaçlı alınan konutlar için cazip hale gelirken, yatırımcılar için dezavantaj sunan tek şey ise konut kira kredilerine konulan sınır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.