Benzine dev zam 'Tarih belli oldu

Benzine dev zam 'Tarih belli oldu
Motorin ve LPG'ye gelen zammın ardından şimdide benzine zam gelmesi bekleniyor.

Sektör kaynaklı alınan bilgiye göre benzinin litresine zam gelmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta otogaz(LPG) ve motorine gelen zammın ardından şimdide gözler benzin fiyatlarına çevrildi. Brent petrol ve dolar kurunda yaşanan dalgalanmalar sebebiyle benzinin de litre başı fiyatına 1 lira zam gelmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta LPG'ye 40 kuruş, motorine 1,15 TL'lik zam gelmişti.

Benzine gelecek olan zammında 24 Ocak Çarşamba günü gece yarısından itibaren geleceği bilgisi alındı.

İşte Güncel Akaryakıt Fiyatları...

ekran-goruntusu-2024-01-23-082416.png

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL BELİRLENİYOR

Akaryakıt fiyatlarının belirlenmesi global piyasa koşullarına dayanırken, bu süreçte etkili olan çeşitli faktörler bulunmaktadır. 2005 yılında yürürlüğe giren Petrol Piyasası Kanunu ile birlikte akaryakıt sektöründe serbest fiyatlandırma sistemi benimsenmiş ve bu durum akaryakıt firmalarına farklı satış fiyat politikaları belirleme imkanı tanımıştır.

Ülkemizde akaryakıt fiyatları, rafineri satış fiyatının oluşumu, depo satış fiyatının belirlenmesi ve nihai olarak pompa satış fiyatının oluşturulması olmak üzere üç aşamada şekillenmektedir.

Benzin fiyatları üzerinde etkili olan birçok faktör bulunmaktadır. Petrol piyasa fiyatının, dünya genelinde yaygın olarak kullanılmasından kaynaklanan temel bir faktör olduğu açıktır. Petrol fiyatlarının belirlenmesinde, birçok diğer üründe olduğu gibi, arz talep dengesinin de önemli bir rolü vardır.

Arzın yoğun olduğu dönemlerde genellikle petrol fiyatları düşerken, arzın düşük olduğu dönemlerde ise petrol fiyatlarının artması beklenir.

Bunun yanı sıra, akaryakıt firmalarının uyguladığı fiyat politikaları, petrolün lojistik maliyetleri ve petrol arama, çıkarma faaliyetleri gibi unsurlar da benzin fiyatlarını dolaylı yollardan etkilemektedir. Ayrıca, ülkemizde petrolün ithal edilmesi nedeniyle döviz kurlarındaki değişimler de akaryakıt fiyatlarını etkileyebilmektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.