Bayramda hangi çalışan kaç gün izin yapacak 'Detaylar belli oldu

Bayramda hangi çalışan kaç gün izin yapacak 'Detaylar belli oldu
Ramazan Bayramına sayılı günler kala tatillerde netleşmeye başladı. Peki hangi çalışan kaç gün izin yapacak?

9 günlük bayram tatili, 8 Nisan Pazartesi ile sonrasındaki Salı gününü de içine alarak Ramazan Bayramı'nı kapsayacak şekilde genişletildi.

Ancak, bu tatil süresi herkes için geçerli değil. Özel sektör çalışanları için bayram tatili, 9 Nisan Salı günü öğlen saatlerinde başlayacak ve 14 Nisan Pazar günü sona erecek.

1622979570-429723-url.jpeg Dolayısıyla, özel sektörde çalışanlar 5.5 gün tatil yapma imkanına sahip olacaklar. Ancak, bu süreyi dokuz güne çıkarmak tamamen şirketlerin inisiyatifine bağlı. Birçok şirket, idari izin uygulayarak tatil süresini uzatıyor, ancak bu herkes için geçerli değil.

Peki, kimler bayram tatilinden yararlanacak? İşte detaylar:

cvcvcxvx-m3ed-cover.jpgHürriyet'te yer alan habere göre, Ramazan Bayramı, 10 Nisan Çarşamba günü başlayacak ve 12 Nisan Cuma günü sona erecek. Bayram tatili ise arife günü olan 9 Nisan Salı günü öğleden sonra başlayacak ve 12 Nisan Cuma günü sona erecek.

Bu tatil süreci resmi tatiller arasında yer alıyor. Bayram tatilinin öncesi olan 8 Nisan Pazartesi ve arife günü olan 9 Nisan Salı, idari izin kapsamına alındı. Böylelikle bayram tatili 9 güne uzatılmış oldu.

Ancak, bu 9 günlük tatil herkes için geçerli değil. Çünkü idari izin sadece kamu kurumlarında çalışanları etkiliyor, özel sektör çalışanlarını kapsamıyor.

ekran-goruntusu-2024-04-04-101218.pngMemurlar, devlet dairelerinde ve belediyelerde çalışanlar, 8-9 Nisan tarihlerinde idari izinli sayılacaklarından dolayı 9 günlük tatil fırsatını değerlendirebilecekler. Özel sektör çalışanları ise 8 Nisan Pazartesi günü tam gün, 9 Nisan Salı günü ise yarım gün çalışacaklar.

Ancak, özel sektörde istisnai durumlar olabilir. İdari izin, kişinin çalıştığı kurum tarafından verilen bir izin türüdür. Bazı özel şirketler, istedikleri takdirde çalışanlarına bu bayramda idari izin verebilir ve tatili 9 güne çıkartabilir.

Bu durum, çalışanlar açısından maaş ve yıllık izin hakkı bakımından herhangi bir kayba neden olmaz. İşveren, idari izin uygulamazsa, çalışanlar 8-9 Nisan tarihlerinde izin kullanarak, bayram tatilini 9 güne uzatabilirler.

ekran-goruntusu-2024-04-04-101157.pngYıllık izin hakkı konusunda ise, çalışanların işe başladığı tarihten itibaren bir yıl çalışmaları halinde yıllık izin hakkı doğar. Bu süreçte 1 yıldan 5 yıla kadar çalışanlar 14 gün, 5 yıldan 15 yıla kadar olanlar 20 gün, 15 yıldan fazla çalışanlar ise 26 gün izin kullanabilirler. Bu izin süreleri, iş sözleşmelerine ve toplu iş sözleşmelerine göre de değişebilir.

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) durumunda ise, emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık izin hakları yeniden başlar. Ancak, 50 yaşın üzerindeyseniz ve iş sözleşmeniz yeni de olsa, 20 günden az izin hakkınız olmayacak. Eğer emekli olduktan sonra işyerinde çalışmaya devam etmiyorsanız, yıllık izin hakkınız aynen devam eder.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.