8. Yargı Paketi Resmi Gazete’de

8. Yargı Paketi Resmi Gazete’de
8. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlandı. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği ‘örgüt adına suç işleme' fiiliyle ilgili yeni düzenleme yürürlükte.

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildikten sonra Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu kanunla birlikte, emeklilerin bayram ikramiyesi 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Ayrıca, suçla mücadelede etkinlik ve caydırıcılık sağlamak için adli para cezalarının alt ve üst sınırları artırıldı. Buna göre, bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı ise 100 liradan 500 liraya yükseltildi. Bu değişiklik, 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

1200x628-son-dakika-4uncu-yargi-paketi-tbmm-tarafindan-kabul-edildi-829-ogimage.jpg

ÖRGÜT ADINA SUÇ İŞLEME

Türk Ceza Kanunu'nda Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği bazı hükümler yeniden düzenleniyor. Bu kapsamda, silahlı örgütlerle ilgili olarak, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenler için yeni bir suç tipi oluşturuluyor. Bu suçun cezası 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis olarak belirleniyor. Ancak işlenen suçun niteliğine göre ceza yarısına kadar indirilebiliyor. Bu suç, devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenirse, ceza 5 yıldan 10 yıla kadar hapis oluyor.

Örgüt adına suç işleyenler, hem bu suçtan hem de işledikleri asıl suçtan dolayı ayrı ayrı cezalandırılıyor. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi halinde, bu kararın bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmesi durumunda temyiz yoluna başvurulabiliyor. Temyiz incelemesinde karar ve hüküm, usul ve esas yönünden denetleniyor.

tyh.jpg

Ceza hukuku, özel hukuk ve idare hukuku alanındaki yargılamaların makul sürede bitirilmediği durumlarda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılabilmesi için başvuru yollarının tüketilmesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesi, başvuru yollarının tüketilmediği veya incelemenin sürdürülmesini haklı kılan bir neden olmadığı gerekçesiyle başvuruları reddedebiliyor. Bu durumda, belirli bir süre içinde Tazminat Komisyonuna müracaat edilebiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.