4 hisseye 1 ay yasak getirildi 'Hisse fiyatları çakıldı'

4 hisseye 1 ay yasak getirildi 'Hisse fiyatları çakıldı'
Borsa İstanbul tarafından 4 hisse hakkında 5 Nisan tarihine kadar yasak veya tedbir kararı alındığı açıklandı.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) Borsa İstanbul tarafından yazılı bildirime göre Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Kartonsan Karton (KARTN), Türker Proje Gayrimenkul ve Yatırım Geliştirme (TURGG), Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (KLGYO), Yayla Enerji (YAYLA) payları hakkında 5 Nisan tarihine kadar yasak veya tedbir kararı alındığı duyuruldu.

banner-62-2-001.jpg

Yasak kararının ardından 4 şirketin hisse fiyatları çakıldı. Borsa İstanbul'da KARTN hisseleri yüzde 4,69 değer kaybederek 129,60 TL'den, TURGG hisseleri yüzde 1,40 değer kaybederek 790 TL'den, KLGYO hisseleri yüzde 5,76 değer kaybederek 6,020 TL'den ve YAYLA hisseleri yüzde 9,98 değer kaybederek 22,720 TL'den işlem görüyor.

Borsa İstanbul tarafından KAP’a bildirilen kararlarda şu ifadelere yer verildi;

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Kartonsan Karton (KARTN) ve Türker Proje Gayrimenkul ve Yatırım Geliştirme (TURGG) payları 06/03/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 05/04/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Yayla Enerji (YAYLA) payları 06/03/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 05/04/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (KLGYO) paylarında 06/03/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 05/04/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.

EMİR PAKETİ NEDİR?

Emir paketi tedbiri, piyasada işlem gören finansal araçlara ilişkin işlem emirlerinin belirli kurallara göre verilmesini ve işlenmesini düzenleyen bir dizi önlemi kapsar. Bu tedbirler şunları içerir:

1. Piyasa Emri ve Piyasadan Limite Emir Girişinin Kısıtlanması: Bu kural, piyasa emri ve piyasadan limite emir girişlerinin belirli bir süre veya durum için geçici olarak sınırlandırılmasını sağlar. Bu sayede piyasada ani ve aşırı fiyat hareketlerinin önüne geçilmesi amaçlanır.

2. Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması: Bu kural, işlem emirlerinin verildikten sonra iptal edilmesini, miktarlarının azaltılmasını veya fiyatlarının kötüleştirilmesini önler. Bu tür uygulamaların manipülatif amaçlarla kullanılmasını engellemeyi hedefler.

3. Emir Toplama Bilgi Yayınının Kısıtlanması: Bu kural, emir toplama işlemlerinde kullanılan bilgi yayınlarının sınırlanmasını sağlar. Bu sayede emir toplama sürecinde adil bir ortamın korunması amaçlanır.

Bu tedbirler, piyasadaki düzeni sağlamak ve manipülatif işlemlerin önüne geçmek amacıyla uygulanmaktadır. Bu tedbirlerin yanı sıra, kredili işlem yasağı ve brüt takas tedbirleri gibi önceki aşamalarda tanımlanan diğer önlemler de aynı süre boyunca uygulanmaya devam edecektir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.