31 Mart seçimlerinde sosyal medya detayı Uzman ekipler oluşturuldu

31 Mart seçimlerinde sosyal medya detayı Uzman ekipler oluşturuldu
Sezen Yeşil, Meta Türkiye ve Azerbaycan'ın Kamu Politikaları Müdürü olarak, 31 Mart'taki yerel seçimlerde olası usulsüz faaliyetleri önlemek için özel ekiplerin kurulduğunu belirtti. Bu ekiplerin, seçim sürecinin adil ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak üzere tasarlandığı anlaşılmaktadır. Yeşil'in açıklamasına göre, bu önlemler, demokratik sürecin bütünlüğünü korumak için hayati önem taşımaktadır.

Sezen Yeşil, Meta Türkiye ve Azerbaycan'ın Kamu Politikaları Müdürü olarak, yaklaşan seçimler öncesinde platformlarında geniş çaplı tedbirler uyguladıklarını ifade etti. Yeşil, Meta'nın yapay zeka ve dijital yöntemlerle yanıltıcı bilgi ve manipülasyonla mücadeledeki çabalarını artırdığını, Facebook ve Instagram'da sosyal konular, seçimler veya politika ile ilgili dijital olarak üretilmiş veya değiştirilmiş reklamların tespit edilmesinde kullanıcıları desteklediklerini belirtti.

Yeşil'in açıklamalarına göre, eğer bir reklam, sosyal bir konu, seçimler veya politikayla ilgiliyse ve dijital olarak üretilmiş ya da değiştirilmiş gerçekçi bir görsel, video veya ses kaydı içeriyorsa, reklam verenlerin bu durumu beyan etmelerini zorunlu kılınıyor. Reklam sürecinde içeriğin dijital olarak üretildiği veya değiştirildiği bilgisini veren reklam verenlere, Meta olarak reklamlarına ek bilgiler ekleniyor ve bu bilgiler Reklam Kütüphanesinde de yer alıyor. Eğer bir reklam verenin gerekli açıklamayı yapmadığı fark edilirse, ilgili reklam kabul edilmiyor ve bu durumun tekrarlanması halinde ilgili reklam veren çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.

TEYİT AĞIYLA ASILSIZ REKLAMLARA İNCELEME

Yeşil, yapay zeka veya insan tarafından belirlenen kurallara aykırı içeriklerin platformlarından çıkarıldığını belirtti. Ayrıca, bağımsız doğrulama ajanslarının, yaygın yanlış bilgilere karşı bir değerlendirme ve puanlama sistemi uyguladığını açıkladı. Eğer bir reklam "asılsız, manipüle edilmiş" olarak tespit edilirse, bunun yayınlanmasına izin verilmediğini ifade etti. Yeşil, "Küresel çapta, 100'den fazla ortakla oluşturduğumuz doğrulama ağı aracılığıyla, 60'tan fazla dilde yayılan yanlış bilgiler üzerinde çalışıyoruz. Bu ortaklarımızdan ikisi Türkiye olarak destek veriyor" şeklinde konuştu.

Yeşil, Türkiye'deki dijital medya okuryazarlığını geliştirme çabalarına katkıda bulunduklarını vurguladı. "Dogrula.org" ile iş birliği içinde, 11 Mart'ta başlayan ve sekiz hafta devam edecek olan "#GerçeğiKeşfet Reels" etkinliği kapsamında, doğru bilgilere ulaşmayı kolaylaştıran ve eğlendirici yöntemler sunduklarını ifade etti. Meta'nın seçim süreçlerine ilişkin politikalarında gerçekleştirdiği düzenli güncellemeler ve aktif tehdit analizleriyle birlikte, "Topluluk Standartları"na aykırı içerikleri engelleyerek seçimlere ve seçmenin iradesine yönelik müdahaleleri bertaraf ettiklerini dile getirdi. Yeşil, konuşmasına şunları ekledi:

"Seçimlere müdahaleyi engellemek için uzmanlaşmış ekipler oluşturduk. Bu ekipler sayesinde, sofistike ağlar kullanarak kamusal tartışmaya müdahale etmeye çalışan bazı sayfalar, gruplar ve hesaplara yani koordineli kötüye kullanım konusuna odaklandık. Platformlarımızda bu tarz faaliyet tespit ettiğimizde, özellikle de seçimlerle ilgili olduğu durumlarda aksiyon alıyoruz. Facebook ve Instagram'da, spam ve yanlış bilgiler de dahil 'Topluluk Standartları'na aykırı olan ve insanların seçimlere katılımına müdahale etme riskine katkıda bulunabilecek içerikler hakkında işlem yapılıyor. Ayrıca, dünya çapında WhatsApp kullanan kişiler, mesajın paylaşıldığı ülkedeki güvenilir doğruluk kontrol kuruluşlarına olası yanlış bilgileri bildirebiliyor. Bu bilgi teyit kuruluşlarına doğrudan WhatsApp üzerinden mesaj gönderildiğinde, kuruluşlar bilgi teyit makalesi paylaşarak yanıt veriyor."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.