2024’te yatırımcıları cezbedecek sektörler belli oldu

2024’te yatırımcıları cezbedecek sektörler belli oldu
Gedik Yatırım, yatırımcıların 2024 beklentilerine ilişkin borsadaki cazip sektörleri duyurdu.

YeniÇağ Gazetesi'nden Büşra Kapan'ın haberine göre, Gedik Yatırım Borsa İstanbul’da Yatırımcı Semineri gerçekleştirildi. Seminerde, ekonomik görünüm, borsa beklentileri ve portföy yönetimi gibi konular ön plana çıktı.

Seminerde, Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Deniz Şengül, Baş Ekonomist Serkan Gönençler ve Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu konuşmacı olarak çıktı.

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Deniz Şengül mevcut ekonomik durum ve 2024 senesine ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para politikasına dair değerlendirmeleri sundu.

Özlem Derici Şengül konuşmasında;

Şengül enflasyonda düşüşü yakalayacağını ifade etti. Fakat bu düşüşü görmeden önce mayıs ayında enflasyonun yüzde 70 seviyelerine kadar ulaşarak tepe yapması beklediğini bu tepeyi gördükten sonra düşüşün yaşanacağının altını çizdi. Temmuz ve ağustos aylarında enflasyonda ki düşüşün daha net şekilde yakalanacağını belirten Şengül, enflasyonun bu dönemde yüzde 40 seviyelerine kadar gerileme görüleceğini vurguladı.

Özlem Derici Şengül TCMB tarafındaki beklentilerine ifade ederek, TCMB’nin faiz artırım döngüsüne bir süre daha devam edeceğini öngördüğünü dile getirdi.

Enflasyonu bastırabilmek ve kuru dengeleyebilmek adına bu sıkı para politikasının sürmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Şengül, ne zaman ki enflasyonda ve kurda istikrarlı bir düşüş sağlanırsa o zaman TCMB’de faiz indirim döngüsünün konuşulabileceğini söyleyerek şu dönemin erken olduğunu ifade etti.

Şengül, 2024 senesine ilişkin kredi derecelendirme kurum beklentilerinden de belirtti. Şengül kredi notu değerlendirmeleri için 2024 senesi ilişkin olumlu neticeler alınabileceğini ifade ederek, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik kredi notunda iyileştirmeler yapabileceğini söyledi.

Özlem Derici Şengül, cari açık tarafında da beklentilerini de vurguladı. Cari açıkta tepe bir noktayı geride bıraktığını belirterek cari açıkta görülen bu tepe sonrası bir dönüşün gelebileceğini ifade etti.

Seminer katılımcılarından Baş Ekonomist Serkan Gönençler ekonomik görünüme ve gelecek döneme ilişkin beklentilerini dile getirdi.

Serkan Gönençler’in konuşmasında öne çıkan detaylar ise,

Ekonomist Serkan Gönençler, yıl sonuna doğru enflasyonda düşüş yakalanacağını söyleyerek, ancak 2024 senesi için asıl düşüşün görüleceğini söyledi. Temmuz ve ağustos ayından itibaren enflasyonda bir miktar geri çekilmelerin başlayacağını söylerken, yıl sonu enflasyon tahmini için ise yüzde 42 seviyelerinde olabileceğini ifade etti.

Gönençler reel değerlenmelerin arttığı bir dönemde olduğunu bildirdi. Büyüme ve enflasyon ilişkisinin bağlantılı bir şekilde ilerlediğini söyleyerek enflasyonu bastırabilmek adına TCMB’nin uyguladığı sıkı para politikasının büyüme üzerinde baskı oluşturduğunu vurguladı.

Gönençler bununla beraber uygulanan politikanın etkisiyle şu dönemde büyümede yavaşlamaların meydana gelebileceğini belirterek, büyümedeki yavaşlamanın etkisiyle beraber talepte azalışlar oluşabileceğinin altını çizdi.

1 yıllık süre zarfında zorlu süreçler yaşanabileceğini vurgulan Serkan Gönençler, sıkı para politikasının etkisiyle büyümede oluşacak baskı 2. ya da 3. çeyrekte daha da hissedilir bir boyuta gelebileceğinin önemine vurgu yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faizleri %45 seviyesi yakınlarında bir süre daha tutması halinde daha sağlıklı bir karar olabileceğini söyleyerek, 2024 yılı sene sonu Dolar/TL kuru beklentisinin ise 40 TL civarında olabileceğini söyledi. Fakat bu durumun tersine bir aksiyon oluşması halinde ise kurun 45 TL'yi görebileceğini belirtti.

Kurun 45’li seviyelere yükselmesi ile beraber enflasyonda da yükselişlerin yeniden ivme kazanabileceğini yüzde 60 ve 70 civarlarında bir enflasyonla karşı karşıya olunabileceğini belirtti.

Swap faizlerinde yeni bir düzenleme oluşabileceğinin altını çizen Gönençler, şu an için bu durum henüz erken görünse de ilerleyen süreçlerde kademeli şekilde swap faizlerine yönelik düzenlemelerin etkisiyle para politikalarında değişiklik yaşanabileceğini ifade etti.

Swap faizinin artmasının önemi, TL'nin döviz karşısında değer kaybetmesini önler dedi.

Serkan Gönençler genel olarak piyasa önerisinde;

-TL mevduatı

-Eurobond

-Altın olarak sıraladı.

Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu borsada 2023 senesinde yaşanan gelişmeler gelecek döneme ilişkin beklentiler ve cazip sektörlere dair ipuçlarını dile getirdi.

Ali Kerim Akkoyunlu konuşmasında, 2023 senesinde iki seçim arasında olumluya dönük kâr artışlarının Borsa İstanbul tarafında görüldüğünü söyleyen Ali Kerim Akkoyunlu, eylül ayında piyasanın doyum noktasına gelmesi ile beraber borsada bir ralli yaşandığını ancak şu an durağan bir sürecin hakim olduğunu söyledi.

Akkoyunlu borsa yatırımcısı için belirsiz bir dönemin devam ettiğini bunun nedenlerini şu şekilde:

Mevduat rakamları

Yeni seçim belirsizliği

Enflasyon muhasebesindeki belirsizlik olarak sıraladı.

Akkoyunlu, "borsaya yılın ikinci yarısından itibaren yabancı yatırımcıların gelmesi bekleniyor. Ocak nisan ve mayıs arasında yatırımcılar borsada bir miktar zorluk çekiyor. Bu süreçler belirsizliklerden kaynaklı olarak yatırımcıyı zorlayabilir. Fakat 2024'ün 2. yarısında ise borsa ve yatırımcılar rahata kavuşacak." ifadelerinde bulundu.

Ali Kerim Akkoyunlu, borsada 2024 senesi için öne çıkabilecek sektörlere değindi.

Bu sektörleri ise şu şekilde sıraladı:

Demir Çelik

Elektrik

Gıda

Gıda perakende

Giyim

Giyim perakende

Sağlık

Savunma Sanayi Telekom

Borsada sigortacılık sektörünün enflasyondan kaynaklı olarak zorlu bir süreç yaşayabileceğini söyleyen Akkoyunlu, enflasyonist baskılardan dolayı sigorta primlerinin artması gibi etkilerin etkisiyle sigortacılık sektöründe zorluk yaşanabileceğini belirtti. Fakat 2024 senesinden sonraki dönemde sigorta sektörü için güzel ve önemli bir dönem olabileceğini de söyledi.

Son dönemde özellikle 2023 yılında halka arz senesi olduğunu söyleyen Akkoyunlu, yatırımcılar araştırmadan sürekli olarak halka arzlara giriş yaptı bu da yatırımcı açısından riskleri artırdı diye konuştu.

Akkoyunlu bu durumu kârlı bir yatırım aracına dönüştürebilmek için; halka arz olan şirketin izahnamelerinin mutlaka okunması gerektiğini, şirketlerin fiyat tespit raporlarının incelenmesi gerektiğini, şirketin geçmişinde ne kadar büyüdüğünü ve şirketin şimdi ne kadar büyüdüğünü incelemek gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.