Yüz binlerce çalışan bu detayı atlıyor '2 ay içinde parayı çekmezseniz hepsi iade olacak'

Yüz binlerce çalışan bu detayı atlıyor  '2 ay içinde parayı çekmezseniz hepsi iade olacak'
Çalışanların birçoğu takip etmiyor. O ödeme hesaplara yatsa da çekilmediği sürece SGK’ya iade ediliyor.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren geçici iş görmezlik ödeneğiyle ilgili detaylar her çalışan tarafından net şekilde bilinmiyor. Rapor parası adıyla da bilinen geçici iş görmezlik ödeneğini almadığınız her gün, dakikalar zararınıza işliyor.

İşçinin geçici olarak çalışamaması, iş kazası, meslek hastalığı ya da hastalık geçirmesi sebebiyle geçici şekilde çalışmadığı durumlarda işveren, çalışanının raporlu olduğu günlerde kendi ödediği ücretten kesinti yapıyor. Bu durumda onun yerine kayıp günler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından iş görmezlik ödeneği yani rapor parası olarak karşılanıyor.

para-ckv.webp

DİKKAT EDİLMEZSE ÖDENEK HESAPLARDAN SGK’YA İADE EDİLEBİLİR

İki günden fazla iş göremezlik raporu alan çalışanlar iş göremezlik ödeneği almaya hak kazanıyor. Rapor parası yani iş görmezlik ödeneği, işverenin raporu SGK'ya bildirmesi sonrası en geç 15 gün sonra PTT üzerinden çalışanların hesaplarına yatırılıyor. Ücreti 2 ay içinde hesaptan almayanların parası ise SGK'ya iade oluyor. Bu sebeple raporu olanların hesaplarını kontrol etmesi ve varsa paralarını çekmeleri önem arz ediyor.

p55.jpg

BAZI DURUMLARDA GERİ İSTENİYOR

SGK’da iş göremezlik raporları kendi arasında ikiye ayrılıyor. Geçici iş göremezlik raporu ile karıştırılabilen sürekli iş göremezlik raporunda ise farklı detaylar var. İş göremezlik sebebiyle emekli olup çalışanlara iş göremezlik kapsamında ödenen paralar geri istenebiliyor.

Raporu olduğu halde tedavisi bitmeden işe geri dönen işçinin sürekli iş göremezlik geliri tamamen kesiliyor. Bunun için doktor tarafından tedavinin sonlandırıldığına ve kişinin tekrar çalışabileceğine dair rapor düzenlenmesi gerekiyor. Bu rapor düzenlenmezse kişinin ödeneği kesiliyor.

rapor-parasi.webp

İşçi tedaviyi aksatırsa ve süreç uzarsa, SGK tarafından bu durum tespit edilirse, ödemeler kesilerek eksik ödeme gerçekleştiriliyor. Ayrıca ayakta tedavi gören hasta ile yatarak tedavi gören hastanın aldığı ödenek eşit olmuyor. Yatarak tedavilerde, kişinin günlük kazancının yarısı, ayakta tedavilerde ise günlük ücretinin üçte ikisi ödeniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.