SGK’da hiç kimsenin bilmediği sürpriz detay ortaya çıktı ‘Özgür Erdursun’dan çarpıcı ‘maaş zammı’ analizi

SGK’da hiç kimsenin bilmediği sürpriz detay ortaya çıktı ‘Özgür Erdursun’dan çarpıcı ‘maaş zammı’ analizi
SGK Uzmanı Özgür Erdursun'un çarpıcı SGK analizi ile emekli maaşlarının neden düşük olduğunu açıkladı.

Açlık sınırının 16 bin seviyesine geldiği bugünlerde en düşük emekli aylığının 10 bin TL olarak devam etmesi emeklilerin belini büküyor. Geçinemeye çalışan milyonlarca emekli sesini duyurmaya çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise emeklinin ‘seyyanen zam’ sesini duydu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekliye ayrılacak bir paranın olmadığını belirtti. Peki emeklilere seyyanen zam yapılabilir mi? SGK Uzmanı Özgür Erdursun’un çarpıcı analizi gündeme damga vuracak.

ERDURSUN’DAN ÇARPICI SGK ANALİZİ

2002 yılında Sosyal Güvenlik Kurumunun gelirleriyle giderlerini karşılama oranı yüzde 71,5'iken 2008'de ise yüzde 72 seviyesinde olduğunu söyleyen Erdursun, 2023'te de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleriyle giderlerini karşılama oranı yüzde 197 seviyesine kadar geldiğini aktardı. Erdursun, "Kısacası Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirlerinin giderlerini karşılama oranı gayet iyi görünüyor." dedi.

emekl-21.jpg

“SGK’NIN GELİR GİDER DENGESİ ARTIYOR AMA EMEKLİ MAAŞLARI DÜŞÜYOR”

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bütçeden gayri Yurtiçi hasılanın oranında transfer yapıldığına değinen Erdursun, "2008'de yüzde 3.49 2010'da yüzde 4.73 2022'de 2.59 olarak kaydedilmiş. Bir taraftan toplanan bu vergilerden bütçeden Sosyal Güvenlik Kurumu’na aktarılan payı biz düşürüyoruz. Emekli sayısı artıyor ama Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelir gider dengesi de her geçen yıl daha iyi oluyor. Çünkü emekliye düşük emekli aylığı vererek bu mümkün oluyor. Kısacası ülkemizde emekli aylıklarının ortalaması çok düşük durumda." İfadelerini kullandı.

ozgur-erdursun.jpg

"MİNİMUM DÜZEYDE 4 BİN TL SEYYANEN ARTIŞ OLABİLİR"

Erdursun, Emeklilere seyyanen 1.000 TL, 2.000 TL, 3.000 TL, 4.000 TL, 5.000 TL, 7.000 TL, 10.000 TL, 12.000 TL gibi miktarlar verilebileceğini aktarırken, "Minimum düzeyde 4.000 TL'lik bir seyyanen artış yapılabilir, hatta 5.000 TL de mümkün olabilir. Ancak, bu rakamların üzerine çıkıldıkça Sosyal Güvenlik sistemi için bütçeden daha fazla oranda transfer yapılması gerekiyor ki bu mümkün olsun.” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.