Son dakika! Yeni müfredat açıklandı

Son dakika! Yeni müfredat açıklandı
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tasarlanan yeni eğitim müfredatının taslağı bugün askıya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği yeni müfredatla alakalı detaylar şekillendi. Yeni eğitim müfredatının ne zaman ve ne şekilde uygulanmaya başlanacağı da açıklandı. Bugün itibarıyla askıya çıkarılan müfredatla ilgili tüm detaylar Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den geldi.

GELECEK DÖNEM UYGULANMAYA BAŞLANACAK

Yeni müfredat, dün yapılan açıklamayla birlikte duyuruldu ve bugün resmen askıya çıkacağı dün Bakan Tekin tarafından açıklanmıştı. Gelecek eğitim yılında uygulanmaya başlanacak olan yeni müfredat, kademeli olarak denenecek.

Öte yandan Bakan Tekin, açıklanan yeni müfredatla ilgili herkesin 'https://gorusoneri.meb.gov.tr/' adresi üzerinden görüş ve önerilerini paylaşabileceğini söyledi. Öneri ve görüşlerin yoğun olarak gelmesi durumunda yeni müfredatın askıda kalma süresinin uzayabileceğini söyleyen Bakan Tekin, “Planımız şu anda bir haftalık bir askı süresi. Bir haftanın sonunda da modeli Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımız son eleştiri, görüş, öneri ve paylaşımlar doğrultusunda revize edip uygulanmak üzere onaylamış olacağız” ifadelerini kullandı.

KADEMELİ OLACAK

Yeni eğitim döneminden itibaren kademeli olarak uygulanacağı belirtilen müfredatın her kademenin birinci sınıfında uygulanacağı açıklandı. Bakan Tekin, programın okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul yani beşinci sınıf, lise yani dokuzuncu sınıf üzerinde uygulanacağını söyleyip, eylül ayından itibaren yeni müfredatı hayata geçireceklerini söyledi.

OKURYAZARLIK İLE İLGİLİ 9 TÜR BELİRLENDİ

Yeni eğitim programında okuryazarlık konusunda yenilikler fark ediliyor. Bakan Tekin, kendisine bu yeniliklerin sorulması üzerine 9 okuryazarlık türü olduğundan bahsederek, bu türleri şu şekilde sıraladı:

  • Bilgi okuryazarlığı
  • Dijital okuryazarlık
  • Finansal okuryazarlık
  • Görsel okuryazarlık
  • Kültür okuryazarlığı
  • Vatandaşlık okuryazarlığı
  • Veri okuryazarlığı
  • Sürdürülebilirlik okuryazarlığı
  • Sanat okuryazarlığı

Bu model ile birlikte çocukların edindikleri bilgileri doğru okuyabilmeleri adına onlara bir beceri kazandırmanın hedeflendiği belirtildi.

Ayrıca Bakan Tekin, dünyada aynı yaş gruplarına ne öğretiliyorsa bunların yeni eğitim müfredatında bulunduğunun altını çizdi.

“BİR YILLIK DEĞİL ON YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ”

Bakan Tekin, kendisine gelen müfredat hazırlık süreci sorusuna ise yanıt vererek başlangıç noktasının uzun yıllar öncesi olduğunu belirtti ve 2017 yılında yapılan müfredat değişikliğinin de bu sürecin ilk adımı olduğunu söyledi.

"Dolayısıyla 2013'ten itibaren başlayıp, bugün geldiğimiz noktada ulaştığımız metinlere bizi ulaştıran çok kapsamlı bir çalışma takvimi var." ifadelerini kullanan Tekin, bu zaman içerisinde çok fazla görüş alışverişlerinin yaşandığını, kamuoyu değerlendirmelerinin yapıldığını ve toplantılar düzenlendiğini açıkladı.

BİRÇOK KİŞİNİN GÖRÜŞÜNE YER VERİLDİ

Sadece yaz aylarından itibaren bugüne kadar 1000'den fazla öğretmen ve akademisyen ile toplantılar düzenlendi, 260 akademisyen 700'ün üzerinde de öğretmen bu toplantılara sürekli katıldı.

Bunlara ek olarak görüşlerine başvurulan akademisyenler ve öğretmenlerle birlikte 1000'in üzerinde eğitim paydaşı, ortak çalışma gerçekleştirdi. Bakanlık merkez teşkilatındaki bütün birimler de müfredat için yoğun mesai harcayarak çalışmalarını sürdürdü.

Bir haftalık askı sürecinin ardından "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca son eleştiri, görüş, öneri ve paylaşımlar doğrultusunda revize edilecek ve son şeklini alacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.