Uzmanı uyardı İşte yaşlanma karşıtı 13 besin Cildi zırh gibi koruyor

Uzmanı uyardı İşte yaşlanma karşıtı 13 besin Cildi zırh gibi koruyor
Sağlıklı beslenmenin hücre hasarını ve yaşlanmayı yavaşlattığını belirten Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, yaşlanma karşıtı 13 besini tek tek sıraladı.

Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, hücrelerin işleyişini bir fabrikaya benzeterek açıklıyor. Hücreler, enerji üretmek, tamir olmak, büyümek ve çoğalmak gibi görevleri yerine getirmek için birçok karmaşık süreci yönetir. Bu süreçler, hücrelerin yaşam döngüsünü belirler.

Hücre yaşlanması, doku veya organ yaşlanması ile doğrudan ilişkilidir. Yani, hücreler yaşlandıkça dokular ve organlar da yaşlanır. Ancak, yaşlanmanın hızını etkileyen faktörlerden biri de hücrelerin sağlığıdır. Can’a göre, sağlıklı beslenmek hücrelerin enerji üretmesine ve atık madde biriktirmesine yardımcı olur. Böylece hücre hasarını önlenir ve yaşlanmayı yavaşlar. Dolayısıyla, yaşlanma sürecini kontrol altında tutmak için sağlıklı beslenme alışkanlıkları önemlidir.

gfdcs.jpg

“SU VÜCUTTA EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULAN ŞEYDİR”

Tüketilen birçok yiyeceklerin vücut için daha sağlıklı yaşlanmasına yardımcı olacağını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Can, vücudu tıpkı ‘zırh' gibi koruyan yiyecekleri tek tek sıraladı:

“Su: Vücutta tüm hücrelerin enerji ve oluşan atık maddeleri atabilmek için en fazla ihtiyaç duyduğu şey. Gün içinde en az 2 litre su içmek genç kalmanın ilk basamağı.

Ceviz: En iyi bitkisel omega-3 kaynaklarına sahip. Beyin ve bilişsel fonksiyonlar için olmazsa olmaz. Ayrıca cilt yapısının gerginliğinin korunmasına yardımcı oluyor.

Avokado: Avokado, vitamin ve mineralden açısından oldukça zengin. Özellikle hücrelerde biriken atık maddelerin atılmasında görev almakta. Ayrıca cildin nem kaynağı halinde ve daha geç kırışmasına parlak görünmesini sağlar.

Yeşil Çay: Antioksidan etkisi oldukça yüksektir. Bu açıdan cilt hastalıklarına iyi gelmesinin yanı sıra güneşe ve yaşa bağlı cilt lekelerin oluşumunu da önler.

Elma: Yeşil elma kabuğu ile yenildiği takdirde kolajen aktivitesini uyarır ve ciltte sarkma, kırışma ve derideki yaşlanmayı geciktirir.

Üzüm: Üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol tam bir antioksidandır. Meme ve prostat kanseri gibi bazı kanser türlerine karşı koruyucu kılıftır.

Soğan- Sarımsak: Güneşin zararlarından cildi korur ve içindeki sülfürden dolayı hücre yenilenmesi ve ciltte sıkılaşmanın sağlanması için oldukça etkilidir.

Domates: Cildin pürüzsüz olarak kalmasına yardımcı olur.

Koyu yeşil sebzeler: Yüksek folik asit içermesi nedeni ile cilt gerginliğinin korunmasını sağlar, ayrıca selülit oluşumunu önler.

Kabuksuz meyveler: Antioksidan açısından çok zengindirler. Antiaging özellikleri ise oldukça yüksektir.

Bitter çikolata: Kakao çekirdeğinde bolca antioksidan yer alıyor. Bu sebeple özellikle antiaging etkisini almak için bitter çikolata yenilmeli.

Balık: Omega-3 deposu olan balık, tam bir kalp ve deri dostu.

Yoğurt: Yoğurdun suyunda bulunan B1 vitamini gençleştirici ve cilt yenileyici etkisi bulunuyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.