Ünlü kripto para borsasının CEO'suna 25 yıl hapis

Ünlü kripto para borsasının CEO'suna 25 yıl hapis
FTX kripto para borsasının kurucu CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamaları nedeniyle yargılandığı davada 25 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

FTX platformunun müşterileri tarafından yatırılan 8 milyar doların üzerindeki fonların kaybolması ve Bankman-Fried'ın bu durumu gizleyerek yatırımcıları aldatmaya çalıştığı iddiaları üzerine yapılan yargılamada, savcılık tarafından 40 ile 50 yıl arası bir hapis cezası talep edilmişti.

bitcoin-btc-773.jpg

Buna karşın, savunma tarafı Bankman-Fried'ın ilk defa işlediği bir suç olması ve FTX müşterilerine kaybedilen fonların iadesi vaadiyle daha hafif bir ceza istemişti. Ancak Yargıç Lewis Kaplan, Bankman-Fried için 25 yıl hapis cezasını uygun buldu. Bankman-Fried'ın avukatları, verilen karara itiraz etme niyetinde olduklarını açıkladı.

FTX, KASIM 2022'DE İFLAS ETMİŞTİ

Kripto para piyasasının önde gelen isimlerinden FTX, 2022'nin Kasım ayında mali zorluklar nedeniyle iflasını duyurdu ve CEO Sam Bankman-Fried görevinden ayrıldı. Bankman-Fried, aynı yılın Aralık ayında, ABD makamlarının suçlamaları üzerine Bahamalar'da tutuklandı ve 21 Aralık'ta ABD'ye iade edildi. Mahkeme, duruşması gerçekleşene kadar onu 250 milyon dolarlık bir kefaletle serbest bırakma kararı aldı. Bankman-Fried, kendisine yöneltilen dolandırıcılık iddialarını reddetti ve fonları kasıtlı olarak çalmadığını, ancak bazı hatalar yaptığını kabul etti.

6238ce4ce92f3808484720.jpg

Ağustos ayında, Bankman-Fried'ın kefaleti, tanıkları etkilemeye çalıştığı iddiasıyla iptal edildi ve Brooklyn'deki bir hapishaneye gönderildi. 3 Ekim'de başlayan yargılamaların ilkinde, FTX ve bağlı şirketi Alameda Research'ün eski yöneticileri Caroline Ellison, Nishad Singh ve şirketin kurucu ortağı Gary Wang, dolandırıcılık suçlamalarını kabul etti ve işbirliği yaparak Bankman-Fried'ı suçladılar. Savunma avukatları ise, Bankman-Fried'ın eski çalışma arkadaşlarının daha hafif cezalar alabilmek için ifadelerini onu suçlayacak şekilde değiştirdiklerini öne sürdü.

BANKMAN-FRIED'I SUÇLU BULUNMUŞTU

Bankman-Fried mahkemedeki ifadesinde, iyi niyetle hareket ettiğini savunmuş, yaptıklarının FTX'in avukatlar tarafından hazırlanan politikalarına uygun olduğuna inandığını belirtmişti. FTX'in önemli kararlarına avukatların dahil olduğunu anlatan Bankman-Fried, kredilerin de avukatlar tarafından yapılandırıldığını kaydetmişti. Bankman-Fried'ın avukatları da "kötü risk yönetiminin" suç olmadığını ifade etmişti. Savcılar ise kapanış konuşmalarında, jüriden MIT mezunu ve milyarlarca dolarlık iki şirket kurmuş Bankman-Fried'ın "aslında hiçbir şeyden haberi olmadığına" inanmamalarını istemişti.

ftx-bitcoin.jpg

Uzun süren bir yargılama sonucunda, bir jüri eski şirket liderini elektronik dolandırıcılık ve diğer altı suçlamayla ilgili olarak suçlu buldu. Bu karar, 2 Kasım'da, dört saatlik müzakerelerin ardından verildi. New York'un Güney Bölge Başsavcısı Damian Williams, eski CEO Bankman-Fried'ın büyük bir mali dolandırıcılık olayına karıştığını ifade etti. Bankman-Fried, federal yasalar gereğince, 110 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.