Uçağa bir pet şişe dolusu suyla binmek neden yasak? Bilenler yasağı destekliyor

Uçağa bir pet şişe dolusu suyla binmek neden yasak? Bilenler yasağı destekliyor
Bineceğiniz uçağa 100 ml’den fazla su sokmaya çalışırsanız buna izin verilmez. Peki, bu katı kuralın nedeni ne olabilir?

Uçağa binmek istediğinizde bagaj kontrolleri sıkı bir şekilde gerçekleştirilir. Havaalanlarında etkin kontroller, seyahat etmek isteyenlerin hazırlıklı olduğu bir durumdur. Ancak uçaklara sıvı alımı konusundaki katı kural, birçok kişiyi şaşırtıyor.

renkli-bavullar-13702.webp

Yani bu yasağa göre elinizdeki standart boy tek kişilik su veya başka bir sıvı dolu pet şişeyle uçağa alınmayacaksınız. Öncelikle bu sıvıyı ardınızda bırakmanız şart. Uçuş için kontrol sağlayan görevlilerin bu uyarısı sizi şaşırtmasın. 2006 yılından beri 100 ml’den fazla sıvıyla uçağa binmek kesinlikle yasak.

ÇOK ÖNEMLİ BİR SEBEBİ BULUNUYOR

Uçaklara sıvı alımı ile ilgili katı kural, 10 Ağustos 2006 yılında uygulanmaya başladı. İngiliz güvenlik güçleri, terör komplosu üzerine yeni kuralın ortaya çıkmasında önayak oldu.

ucus-sivi-oywryg.webp

Komplocuların hidrojen peroksit bazlı patlayıcıları transatlantik uçuşlarda kullanma planları ortaya çıkmıştı. Plana göre bu patlayıcı maddeler meşrubat şişelerinde gizli olarak uçağa sokulacaktı. Ortaya çıkan tehlikeli plan sonrasında öncelikle tüm sıvıların taşınması tamamen yasaklandı.

Ardından birkaç ay sonra yasak yeniden güncellendi ve uçağa yolcular tarafında en fazla 100 ml’lik sıvı sokmalarına izin verildi.

e99efda52766eb06663d171fc93df93d6c016060.jpg

NEDEN 100 ML İÇİN İZİN VERİLDİ?

Güvenlik birimleri, patlayıcı maddelerin riskleri konusunda çalışmalarını yürüterek sıvı patlayıcıların tehlikelerini ölçtü. Bunun üzerine 100 ml ve altındaki miktarda sıvıların tek başına büyük patlama riski oluşturmadığı kararına varıldı. Bunun üzerine şeffaf kaplarda olması şartıyla 100 ml ve altı sıvıların taşınmasına izin çıktı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.