Tarımda uzun boyunca yıllar yok olmuyor Tedbirini almayan çiftçiler için bu ürün tehdit oluşturuyor

Tarımda uzun boyunca yıllar yok olmuyor Tedbirini almayan çiftçiler için bu ürün tehdit oluşturuyor
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bazı çiftçilerin toprakta bıraktığını ve tarım için tehdit unsuru olduğu malzemeyi açıklayarak bu konuda dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Topraktan temizlenmeyen malç naylonunun tarımın geleceğini tehdit ettiğini açıklayan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan bu konuda tedbirlerin alınması gerektiğin altını çizdi. Başkan Doğan, konuya ilişkin açıklamasının devamında şu cümleleri kullandı:

1ee6bdd59e5fed0e-1602837466.jpg

"Bereketli topraklardan Adana'da senenin 365 günü ekim, dikim, hasat aralıksız olarak devam eder. Karpuz üretiminde ilk sırada olan bölgemizde ayrıyeten, kavun, domates, biber gibi çokça üretilen ürünler alçak sera uygulamasıyla yetiştirilmektedir. Kışın ekilen bu ürünlerin yabani otlardan korunması için, malç denilen siyah ve beyaz iki renkleri bulunan naylon serilmektedir. Üst tarafa ise yarım ay şeklinde naylon çekilir.

pacciamatura-pomodori-ng4.jpg

Hasat zamanında üst naylon çıkarılırken toprağa sıfır halde serilen malç, üstünde ot bitmesi sebebiyle de sökülmesi zor olduğundan bazı çiftçiler tarafından toprakta bırakılıyor. Böylece sürülen tarlalarda malç naylonu toprağa karışıyor uzun yıllar yok olmuyor. Temizlenmemiş bu naylon, bitkilerin köklerini boğup beslenme ve su alımını engelliyor, bitki büyümesini ve verimliliğini olumsuz etkiliyor.

75.jpg

Örneğin, mısır, buğday veya ayçiçeği gibi tohumlu besin ekildiğinde bazı tohumlar, naylonunun altında kaldığından çimlenmiyor ve dönüme düşen tohum sayısı azalmış oluyor. İleriki nesillere temiz topraklar ve sürdürülebilir tarım bırakmak için toprakta eriyip yok olan, doğa dostu malzemeler tercih edilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığımızdan doğa dostu malzemelerin daha çok üretilmesi ve çiftçilerimizin bu ürünleri tercih etmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz" dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.