Tam tamına 5 milyon yaşında 'Sinop'ta ortaya çıktı 'Akın akın geliyor

Tam tamına 5 milyon yaşında 'Sinop'ta ortaya çıktı 'Akın akın geliyor
Sinop'un Boyabat ilçesinde bulunan Boyabat Bazalt Kayalıkları dünya üzerinde nadir görülen oluşumlar arasında yer alıyor.

Sinop'un Boyabat ilçesinde, Kurusaray köyü bölgesinde bulunan Boyabat Bazalt Kayalıkları, dünya üzerinde nadir görülen jeolojik oluşumlardan biri olarak kabul ediliyor.

Bu etkileyici doğal oluşumlar, 20 metreyi aşan yükseklikleriyle altıgen prizma şeklindeki sütun kayalarıyla ünlü. Üstten bakıldığında arı peteğini anımsatan bu sütunlar, karşıdan bakıldığında ise yan yana sıralanmış prizma gövdeli blok taş yığınları şeklinde görünürler.

aw135707-01.jpgBoyabat Bazalt Kayalıkları, görenleri büyüleyen görkemiyle bilinir ve 2011 yılında Türkiye'de ve dünyada ender rastlanabilecek volkanik oluşumlar arasında yer alarak tabiat anıtı olarak tescillendi. Bu doğal oluşum, genç bir döneme ait olduğu tahmin edilen ve yaklaşık 3 ila 5 milyon yıl yaşında olduğu düşünülen bir jeolojik yapıya sahip.

aw135707-04.jpg2011 yılında tabiat anıtı ilan edilen Boybat Bazalt Kayalıkları, gürgen, meşe ve geniş yapraklı karışık ormanlarla çevrili, kayalık alanlar ve çalılık habitatların bulunduğu engebeli bir arazide yer alıyor. Bu doğal oluşumda yer yer 20 metreyi aşan dik sütunlar bulunmakta ve bu sütunlar, aşınma sonucunda oluşmuş muhteşem bir manzara oluşturuyor.

aw135707-05.jpgKayalıkların en dikkat çekici özelliği, soğuma çatlaklarına ait bazı düzlemlerin farklı seviyelerde kıvrımlar oluşturması ve bu çatlakların genellikle beşgen veya altıgen geometrilere sahip olmasıdır. Ayrıca, alandaki su kaynağının oluşturduğu şelale yapısı da doğal peyzajın çeşitliliğini artıyor.

aw135707-06.jpgBoyabat Bazalt Kayalıkları, Türkiye'de ve dünyada ender rastlanabilecek volkanik yapılar arasında yer alarak Türkiye açısından büyük bir öneme sahip bulunuyor.


İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.