Stajyer maaşlarına ne kadar zam geldi 'Asgari ücreti ile rakamlar değişti'

Stajyer maaşlarına ne kadar zam geldi 'Asgari ücreti ile rakamlar değişti'
Asgari ücrette yapılan zam sonrasında birçok kalemde ücret artışı da yaşandı. Bunların başında stajyer maaşlarının ne kadar olduğu konusu geliyor.

Asgari Ücret 2024 yılı boyunca brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, net ise 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak belirlendi. Bu yeni zamla birlikte işsizlik ödeneğinden, Genel Sağlık Sigortası'ye (GSS) primine, kıdem tazminatından staj ücretlerinde de değişiklikler yaşanacak.

Yürürlüğe ise 1 Ocak itibariyle girecek.

Türkiye'de bulunan 7 milyondan fazla çalışanı birebir ilgilendiren asgari ücret yapılan birçok düzenlemede ölçü olarak kabul ediliyor.

1x-1.jpgKIDEM TAZMİNATI 20 BİN 2 LİRA

Asgari ücretli bir çalışan, bir yıllık çalışmasında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı hak ederken yeni asgari ücretli çalışanın yıllık kıdem tazminatı 20 bin 2 lira 50 kuruşa yükselecek.

ekran-goruntusu-2023-11-09-083533.png

GSS İÇİN 600 LİRA ÖDENECEK

Yeni asgari ücret artışı GSS primlerini de değiştirdi. Genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödeyerek hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak isteyenler için brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelen 600 lira 8 kuruş ödenmesi gerekecek.

Bu rakamın ödenmesiyle kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlık hizmetinden yararlanabilecek. Gelir testine gidilip hane kişi başı gelirinin brüt asgari ücretin üçte birinden yani 6 bin 667 lira 50 kuruştan az hesaplanması halinde ise GSS primleri devlet tarafından karşılanacak.

71269.jpgSTAJYERLERE 5 BİN 10 LİRA ÖDENECEK

Staj yapan lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle birlikte arttı. Yeni rakam, 2024 yılı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'una denk gelen 5 bin 10 lira olacak.

display-turkey-gettyimages-1016176670-0.jpgBunların yanında, 1 Ocak itibarıyla yeni asgari ücret rakamıyla askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemin rakamları da değişecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.