“Sellime Çıkma”

Sevgili okuyucularım 9 günlük bayram tatili sonrası herkes işlerinin başına döndü. Bu arada bayramla ilgili olarak ajanslardan toparladığım bir iki haberi paylaşmak istiyorum…

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir, bayramda ziyaretçi akınına uğradı. Bayram tatili nedeniyle Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen her yaştan vatandaş, resmi tatillerde de ziyarete açık olan Anıtkabir'i ziyaret etti. Atatürk'ün mozolesine karanfiller bırakan vatandaşlar, saygı duruşunda bulunup dualar okudu. Çocuklarıyla Anıtkabir önünde hatıra fotoğrafları çektiren vatandaşlar, Anıtkabir'deki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'ni de ziyaret etti. Öte yandan, 'saygı nöbetçileri'nin tören yürüyüşüyle gerçekleştirdiği nöbet değişimi ilgiyle izlendi.

Anıtkabir'i bayramın birinci günü 21 bin 78 kişi, ikinci günü 47 bin 228 kişi, üçüncü günü 46 bin 310 kişi ziyaret etti. 9 günlük tatilin toplamında ise 209 bin 431 kişi Ata'nın huzuruna çıktı.

***

İkinci olarak müze ve ören yerleri bayram süresince meraklı ziyaretçilerin akınına uğradı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un verdiği bilgiye göre 2 milyona yakın vatandaş ören yerlerini gezdi.

Bu konudaki ilgili haber de şöyle:

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından Ramazan Bayramı tatilinde müze ve ören yerlerinin ziyaret sayılarını paylaştı. Bakan Ersoy, "Türkiye'nin tarih ve kültür mirasına büyük ilgi. Bayram tatilinde Türkiye'nin tarih ve kültür hazinelerini keşfetmek isteyen 1 milyon 784 bin 233 kişi, Bakanlığımıza bağlı müze ve ören yerlerini ziyaret etti. En çok ziyaret edilen yer, Mevlana Müzesi oldu. Mevlana Müzesini sırasıyla, İzmir Efes ören yeri, Denizli Hierapolis (Pamukkale) ören yeri, Nevşehir Göreme ören yeri takip etti. Geçmişimizi korumak ve gelecek nesillere aktarmak adına verdikleri bu çok kıymetli destekten dolayı vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

***

Demirören Haber Ajansı’ndan Mustafa Usta’nın enteresan bir haberine rastladım. Buyurun birlikte okuyalım: UNESCO Kültür Mirası listesine giren Sinop’a özgü önemli bir gelenek olan “Helesa” bir diğer adı ile “Sellime Çıkma” geleneği Sinop’ta düzenlendi. ''Helesa yürüyüşü öncesi konuşan Türkiye Yardım Severler Derneği Sinop Şubesi Başkanı Sevim Ünaldı, “Benim üniversitede 25 öğrencim var. Bu sene 10'u mezun olacak. Yine 20 öğrenci alacağım. Her sene bu rakam mali durumdan dolayı artıyor. Ben burs vermeye başladığımda 100 lirayla başlamıştım, şimdi bin lira. Öğrenci sayımız ise önceden 15’di, şimdi 25. Ama bu sene kalabalık olacağını sanıyorum. Çünkü durumlar kötü” dedi.

Helesa etkinliğinden toplanan bağışlar maddi durumu iyi olmayan öğrencilere burs olarak verilecek. Helesa etkinliğine Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz eşi Özlem Gürbüz, Dostluk ve Hemşerilik Derneği onursal Başkanı Özer Gürbüz, Türkiye Yardım Severler Derneği Sinop Şube Başkanı Sevim Ünaldı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları