Doğal grip savarlar

Değerli okuyucularım, sirke mutfaklarımızın vaz geçilmezi olarak yer almaktadır. Turşu yapımından salatalara, bağışıklığı güçlü tutmaya, soğuk algınlığından korunmaya kadar faydaları saymakla bitmez. Hele şu sıralarda boğaz ağrısı, bademcik iltihabı gibi bakteriyel enfeksiyonların kol gezdiği ortamda sirkenin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Uzmanlar salgına yol açan bakterilerin boğaz enfeksiyonuna sebebiyet verdiğini hastalığın kalıcı hasarlara yol açabileceğine dikkat çekmekteler. Bunun için de söz konusu salgının, virüs olmadığı bakteri olduğu için tedavisinin penisilin grubu antibiyotiklerle mümkün olduğu ileri sürülüyor.

Peki bu boğaz enfeksiyonlarından doğal yollardan korunmak mümkün mü? Yüzlerce yıldır tüketilen ve sağlığa faydaları saymakla bitmeyen sirkelerin, yapılan bilimsel araştırmalara göre antimikrobiyal etkileri soğuk algınlığından da korunmamızı sağlıyor. Gıda Mühendisi Berna Portakal sirkenin faydalarını anlattı.

Anlık değişen havalar, beraberinde grip vakalarını da artırdı. En çok da bu mevsimde bağışıklığı güçlü tutmak hastalıkları önlemede büyük önem taşıyor. Sirke kullanarak soğuk algınlığından korunmak mümkün mü? Yapılan birçok araştırma sirkelerin antibikrobiyal özelliklerinin soğuk algınlığına karşı koruyucu etki gösterdiklerini ortaya koyuyor.

***

Son yıllarda elma sirkesi, üzüm sirkesi gibi çeşitli sirkelerin sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğuna dair araştırmaların arttığını ifade eden Gıda Mühendisi Berna Portakal; sirke tüketiminin, glisemik, anti-diyabetik, yağ metabolizması, ülseratif-kolit, kolesterol, karaciğer ve fonksiyonları, oksidatif stres, anti-kanserojen ve antimikrobiyal etkilerinin birçok araştırmada görülebildiğini ifade etti. Gıda Mühendisi Berna Portakal sirkelerin faydalarını şöyle anlatıyor:

Sirke, doğal fermantasyon ile üretilir ve diğer fermente ürünlerde olduğu gibi sindirim sistemimizin sağlığını destekleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Sağlıklı bir sindirim sistemi, vücudun zararlı mikroplarla savaşmasına yardımcı olan bağışıklık hücrelerinin etkili bir şekilde çalışmasını sağlar.

Antimikrobiyal Etkisi Yüksektir: Sirkelerin içerdiği asidik özellikler, bakteri ve mikroplarla mücadelede önemli bir yere sahiptir. Özellikle elma sirkesi, içerdiği asetik asidin antimikrobiyal özellikleri sayesinde doğal bir antiseptik olarak işlev görür. Bu, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadelede önemlidir.

İltihap Azaltıcı Etkileri Bulunuyor: Sirkelerin içeriğinde bulunan antioksidanlar, vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir. Kronik iltihaplanma, bağışıklık sistemini zayıflatabilir, bu nedenle antioksidan içeren besinlerin tüketilmesi önemlidir. Sirkeler, antioksidan bakımından zengin bir seçenek sunar.

Metabolizmayı Düzenler: Sağlıklı bir vücut ağırlığı ve metabolizma, bağışıklık sistemini destekler. Bazı araştırmalara göre, sirke tüketimi metabolizmayı hızlandırabilir ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Bu da genel sağlık durumunu iyileştirerek bağışıklık sistemini destekleyebilir.

Vitamin ve Mineraller Barındırır: Sirkeler, içerdikleri vitamin ve minerallerle besleyici öğeler sağlarlar. Özellikle elma sirkesi, potasyum, kalsiyum ve B vitaminleri gibi önemli besin maddelerini içerir. Bu besin maddeleri, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan temel yapı taşlarıdır. Sirke tüketiminde aşırıya kaçmamak ve dengeli bir beslenme programının bir parçası olarak kullanmak sağlık açısından önemlidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları