Otomatik vitesli arabada bunu yapanlar yüklü miktarda para ödemek zorunda

Otomatik vitesli arabada bunu yapanlar yüklü miktarda para ödemek zorunda
Otomatik vitesli arabası olanlar dikkat! Bunu yapanlar yüklü miktarda para ödemek zorunda kalabilir. İşte İşte dikkat edilmesi gerekenler...

Otobanlardan dar şehir içi sokaklara, tüm yollarda otomatik vitesin sunduğu rahatlık, sürücülerin yüzünü güldürüyor.

Özellikle şehir içindeki yoğun trafikte, otomatik vitesin sağladığı kolaylık ve konfor, hem yeni başlayan hem de deneyimli sürücüler için tercih sebebi oluyor.

Vites değiştirmenin getirdiği ekstra yorgunluğa ve stresin artık tarihe karışması, otomatik vitesi daha cazip kılıyor.

8321-59e01b962ae70.jpg

Otomatik arabalar, manuel vitesli arabalara kıyasla kullanım rahatlığı sağlasa da otomatik arabaları kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var.

Eğer bu konuya dikkat edilmezse, sürücü büyük faturalar ödemek zorunda kalabilir. Otomatik arabanız varsa bu kritik noktaya dikkat edin...

Birçok otomatik vites araba sürücüsü yaptığı bu hatadan dolayı araç servislerine yüklü miktarda para ödemek zorunda kalıyor.

OTOMOTİK VİTES ARAÇLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

oto-radyator-tamiri-yozgat.jpg

Otomatik vites araç park edilirken D (DRIVE) vitesteyken öncelikle frene basın ve aracı daha sonra N (NEUTRAL) vitese getirin….

Daha sonra aracın el frenini çekin yük el frenine binsin ve ayağınızı frenden çekin…

Daha sonra tekrar vites kolunu P (PARK) moduna getirin ve kontağı kapatın..

Eğer aracı direk P (PARK) moduna getirip el frenini daha sonra çekerseniz yük şanzımana biner ve büyük maddi hasarlara yol açabilir.

Bu bilinçsiz durum çok yakın zamanda aracın şanzıman beynine, kavramasında, çeşitli mekanik ve elektronik aksamında sorunlar çıkarabilir.

Birçok otomatik vites araç kullanıcısı bu durumu bilmediği için araç kısa sürede arıza verip servislere girmek durumunda kalıyor.

OTOMATİK VİTES NEDİR?

otomatik-vites.jpg

Vites geçişlerinin sürücünün müdahalesi olmaksızın yapılabildiği şanzıman sistemine otomatik vites denir. Bu şanzıman tipi tork konvertörü, vites dişlileri, hidrolik kumanda gibi parçalardan oluşur. Tork konverteri debriyajın işlevini yapar.

Bir otomatik şanzımanda 3-4 ya da 5 ileri veya 7 ileri vites bulunur. Bu vitesler P-R-N-D harfleriyle ifade edilir. P harfi park halinde olmayı, R harfi geri vitesi, N harfi ekonomik bekleyişi ve D harfi de ileri hareket etmeyi ifade eder.

Otomatik vitesin çalışma prensibi şöyle özetlenebilir. Bilindiği üzere manuel viteste debriyajla kavrama yapılır. Otomatik viteste yukarıda da bahsedildiği üzere bu işi yapan tork konverteri, gücün şanzıman dişlilerine tork olarak ulaşmasını sağlar.

EN UCUZ OTOMATİK VİTES OTOMOBİLLER

Ancak otomatik vitesin avantajlarından yararlanmak için servet harcamanıza gerek yok. Ağustos 2023 itibariyle Türkiye'de satışa sunulan en ucuz 10 otomatik vites otomobil listesi şu şekilde:

1. Hyundai i20 – 850.000 TL

2. Dacia Sandero – 890.000 TL

3. Renault Taliant – 913.000 TL

4. Dacia Sandero Stepway – 920.000 TL

5. Renault Clio – 921.000 TL

6. Hyundai Bayon – 930.000 TL

7. Citroen C3 – 943.800 TL

8. Kia Rio – 955.000 TL

9. Dacia Spring – 969.000 TL

10. Peugeot 208 – 997.000 TL

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.