Okan Tüysüz'den 24 il için kritik uyarı 'İstanbul'da derhal başlatılması gerekiyor'

Okan Tüysüz'den 24 il için kritik uyarı 'İstanbul'da derhal başlatılması gerekiyor'
Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'de 24 ilin aktif fay hatları üzerinde yer aldığına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Okan Tüysüz, özellikle İstanbul'da yapılması gereken araştırmalara vurgu yaparken, şehirde bulunan 1 milyon 160 bin konuttan 750 bin tanesinin hasar göreceğini öne sürdü. Ayrıca, hangi kentlerin öncelikli risk taşıdığını da açıklayan Tüysüz, bu bölgelerde her an deprem olabileceğini belirtti.

1454f3d5b3584885867735661be5c1c1.jpgNTV'nin canlı yayınına katılan, Tüysüz, altından fay hatları geçen şehirleri tek tek sıralayarak özellikle Malatya Fayı'na dikkat çekti. Bu fayın ciddi bir deprem üretebileceğini belirten Tüysüz, ancak üzerinde yeterince çalışma yapılmadığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye genelinde birçok fay hattının bulunduğunu ve her birinin ne zaman deprem üreteceğinin bilinmediğini vurguladı.

deprem-reu-1993717.jpgTüysüz'ün açıklamalarından bazıları şu şekilde:

"Türkiye deprem riski yüksek bir ülke. 4-5 yılda bir 7'nin üzerinde deprem yaşıyoruz ve her seferinde ciddi can kayıpları ile karşılaşıyoruz. Ancak depreme hazırlıklı olsaydık, bu kadar büyük can kayıpları yaşamazdık. Son yaşadığımız depremlerde, resmi rakamlara göre 54 bin civarında can kaybı yaşandı. Bu, henüz hazır olmadığımızın açık bir göstergesi.

ekran-goruntusu-2024-03-04-134839.png

32 kez imar affına uğradık ve bunun sonucunda insanlar kendi kendilerine mezarlarını kazıyorlar. Bu nedenle, 'imar' ve 'af' kelimeleri bir araya gelmemeli.

Türkiye'deki 24 il, 110 ilçe ve 580 köy, aktif fay hatları üzerinde bulunuyor. Bazı fay hatlarının aktifliği hakkında bilgimiz yok. Bu nedenle, herhangi bir anda deprem üretebilirler.

ekran-goruntusu-2024-03-04-134850.png

Bingöl-Yedisu, Marmara Bölgesi ve İstanbul gibi bölgelerde araştırmaların derhal başlatılması gerekiyor. İstanbul'da 1 milyon 160 bin konuttan 750 bin tanesinin hasar göreceği tahmin ediliyor.

Türkiye'nin birçok bölgesinde, özellikle fay hatları üzerinde yer alan illerde herhangi bir anda deprem olabilir. Bu nedenle, halkın bilinçlenmesi ve talepkar olması gerekiyor."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.