Odun ve kömüre dev zam 'Yanan soba değil cep olacak'

Odun ve kömüre dev zam 'Yanan soba değil cep olacak'
Doğalgaz ateş pahasıyken odun ve kömür lüks oldu. Meteorolojiye göre bu kış çok soğuk geçecek ama ısınmanın maliyeti de bir o kadar cep yakacak. Odun ve kömür fiyatlarında son durum...

Ülkemizde El Nino kışının sert olacağına dair meteoroloji kaynaklarından haberler geldi.

YORGAN VE BATTANİYELERİNİZİ HAZIRLAYIN

Kış mevsiminde ısınma meselesini düşünen vatandaşlar kömüre yapılan zammın etkisini şaşkınlıkla gördü. Dar gelirli vatandaşların en temel ihtiyacı olan kömürdeki fiyat artışıyla birlikte bu sene kış yorganın altında geçecek.

Ülke nüfusunun yüzde 30’u ısınmak için doğalgaz erişimine sahip değil. Kömür kullanan vatandaşlar ise zamlardan dolayı rahatsız. Isınma ihtiyacını karşılamak için kullanılan kömür fiyatına tarihi zam geldi.

KIŞLIK KÖMÜRE %125 ZAM

Yerli ve ithal kömür fiyatları kış öncesi ortalama 2 bin 500 TL ile 4 bin TL arasında değişiyordu. Gelecek kış ise türüne göre 7 bin 250 TL ile 9 bin TL arasına çıktı. Kömür fiyatlarına gelen zam oranı yüzde 125’i aştı.

2bdd4a61f58463118a9ef96eb9f6c3ba.jpg

KIŞLIK ODUNA NE KADAR ZAM YAPILDI?

Kırsal kesimlerde ısınma ihtiyacı için kullanılan odunun ton fiyatı ise geçen yıl 2 bin 500 TL ile 3 bin 750 TL arasında değişiyordu. Yeni yılda odun fiyatı 7 bin TL ile 9 bin TL aralığına çıktı. Odun fiyatlarındaki zam ise yüzde 140’a ulaştı.

odun-fiyatlari-ne-kadar.jpg

VATANDAŞ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

2024 yılı için asgari ücret görüşmeleri başladı. Aralık ayında başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında konuşulan rakamlar, yeni yıl gelmeden eriyor. Meteoroloji uzmanlarına göre, zorlu kış koşulları vatandaşları bekliyor. Kış mevsiminde ısınma sorunlarını çözmek isteyen vatandaşların bu sene daha odunu ve kömürü daha yüksek zamlarla alması dikkat çekti.

Borçlarını ödemekte güçlük çeken vatandaşların icra dosya sayısı 21 milyon 754 bine yükseliş gösterdi. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 15 bin 684 TL’ye kadar yükselirken, asgari ücret 11 bin 402 TL olarak vatandaşlar geçim sıkıntısına düştü.

komur-fiyatlari-ne-kadar.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.