Neredeyse hayal oldu 100 Bin TL'nin ödemesini görenler kredi çekmekten vazgeçiyor

Neredeyse hayal oldu 100 Bin TL'nin ödemesini görenler kredi çekmekten vazgeçiyor
Kredi kullanmak artık zor bir duruma geldi. Son zamanlarda, bankaların faiz oranlarını yükseltmeleriyle, vatandaşlar yüksek geri ödemeler karşısında tereddüt ediyor. Örneğin, 100 bin Türk Lirası tutarındaki bir kredi için, toplam geri ödeme miktarıyla karşılaşan kişiler, kredi kullanmaktan kaçınıyorlar.

Faiz oranlarındaki yükseliş, vatandaşların bütçesini doğrudan etkilemekte ve kredi kullanımını güçleştirmektedir. Örneğin, 2023 yılında 100 Bin TL kredi alan bir birey, ortalama olarak 121 Bin TL geri ödeme yaparken, 2024'te faiz oranlarının yükselmesiyle bu durum daha da ağırlaştı.

gbdfvsdew.jpg

İki farklı bankanın faiz oranları karşılaştırıldığında, en düşük faizli bankadan 100 Bin TL kredi almak isteyen bir vatandaş, yıllık %3,99 faizle karşı karşıya kalıyor ve bu durumda toplam faiz miktarı 36 bin 822 lira, aylık ödeme ise 11 bin 401 lira olarak hesaplanıyor. Bu kredinin toplam maliyeti 137 bin lirayı bulurken, yıllık maliyet oranı %85'e ulaşıyor.

lsn.jpg

Diğer yandan, en yüksek faiz oranını sunan bankadan aynı miktarı çekmek isteyen bir vatandaş için faiz oranı %6 olup, toplam faiz 57 Bin 587 TL ve aylık ödeme 13 Bin 132 TL olarak belirleniyor. Bu durumda kredinin toplam geri ödeme miktarı 158 Bin T'yi geçiyor ve yıllık maliyet oranı %149'a çıkıyor.

1300764.jpg

Faiz oranlarındaki bu büyük farklılıklar nedeniyle vatandaşlar zor durumda kalıyor ve tepkilerini dile getiriyorlar. Bir vatandaşın ifadesine göre, kredi çekmek zorunluluğu ve yüksek geri ödeme miktarları, bankalara fazladan para ödemek zorunda kalmalarına yol açıyor. Vatandaşlar, "Kredi çekiyoruz ve kazancımızın yarısını bankaya veriyoruz" şeklinde durumu özetliyorlar.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.