‘Nereden nereye geldi Emekli’

Milyonlarca emekli ve düşük gelirli vatandaş, yılın sonunda gerçekleşecek maaş zamlarını merakla bekliyor. Ancak zamdan daha dikkat çekici bir gelişme, ülke ekonomisindeki değişikliği açıkça ortaya koyuyor.

Geçmişte asgari ücretin üzerinde olan emekli maaşları, zamanla değer kaybediyor ve hatta tarihi seviyelere ulaşıyor.

2005 yılında, en düşük emekli maaşı 437 TL iken, asgari ücret 350 TL olarak belirlenmişti. Buradan, emekli maaşlarının asgari ücretten yüksek olduğunu görüyoruz, ki bu da normaldir. Zira bir ülkede emekliler mutluysa, orada huzur vardır. Ancak, günümüzdeki emekliler büyük bir üzüntü içindeler. Google'da "emekli" kelimesini hem İngilizce hem de Türkçe arayarak bu durumu daha iyi anlayabilirsiniz.

2016 yılında ise bir ilk yaşanıyor. Asgari ücret, en düşük emekli maaşını aşıyor. Asgari ücret 1301 TL olurken, emekli maaşı 1265 TL'ye düşüyor. Bu dönem, Türkiye ekonomisindeki ilk büyük sarsıntıları gösteriyor. Özellikle 15 Temmuz sürecinin ekonomi üzerindeki etkileri hissediliyor.

2016'dan sonraki dönemde Türkiye ekonomisi bir dizi olumsuz etkiden etkileniyor. Bunlar arasında Rus uçağının düşürülmesi, Katar’a yönelik abluka, ABD'nin Türkiye'ye ekonomik yaptırım tehdidi, Koronavirüs pandemisinin ekonomik etkileri, döviz kuru savaşları ve spekülasyonlar, faiz oranlarındaki dalgalanmalar ve NAS Politikası bulunuyor.

Bu nedenlerle, emekli ve asgari ücret arasındaki fark tarihi seviyelere ulaşıyor. 2023 Temmuz ayında emekli maaşı aylık 7,500 TL iken, asgari ücret net 11,402 TL olarak belirleniyor. Aradaki fark 3,000 TL'yi aşıyor. Yeni beklenen asgari ücretin ise 17,000 TL civarında olacağı tahmin ediliyor. Emekli maaşlarının ise 10,000 TL olması bekleniyor, bu durumda fark iki katına çıkacak.

Şimdi herkesin gözü yapılacak zam üzerinde, ancak bu durum zamdan daha önemli. Çünkü verilecek zam, emeklilerin durumunu iyileştirmeye yetmeyecek. Onların da mutlu olma hakkı var. 2005 yılındaki hakları ellerinden alınan emekliler mevcut. Bu yüzden emeklilerin sesinin de duyulması gerekiyor.

Bu örnekler, emekli maaşlarının Türkiye ekonomisinin önemli bir göstergesi olduğunu kanıtlıyor. Peki bu durum nereye kadar devam edecek? İşte bu sorunun cevabı hükümette yatıyor.

Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘nereden nereye geldi Türkiye’ sözü, şu anki durumu özetliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları