Milyonlarca çiftçiyi ilgilendiren flaş karar 'Tüm tarım arazileri tek tek kontrol edilecek'

Milyonlarca çiftçiyi ilgilendiren flaş karar 'Tüm tarım arazileri tek tek kontrol edilecek'
Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK’in ortak çalışması sonucunda 81 ildeki tüm çiftçileri ilgilendiren yeni kararla alındı. Tüm tarım arazileri tek tek kontrol edilecek ve yeniden sayılacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında genel tarım sayımı çalışmalarını başladı. Milyonlarca çiftçiyi ilgilendiren yeni karar sonrası tüm tarım arazileri kontrol edilip yeniden sayılacak. Bu önemli çalışma ile mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenecek ve tarımsal faaliyet gösteren işletmeler tespit edilecek.

TÜİK, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği protokol kapsamında genel tarım sayımı çalışmaları resmen başladı. Türkiye'de bugüne kadar 1927, 1950, 1963, 1970, 1980, 1991 ve 2001 yıllarında olmak üzere 7 genel tarım sayımı yapıldı.

TEK TEK KONTROL EDİLECEK

Birinci aşamada, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) bulunmayan potansiyel tarım arazileri özel soru formları ve veri giriş programları kullanılarak tespit edilecek. Bu süreçte, bilgilendirme, eğitim ve tanıtım faaliyetleri de gerçekleştirilerek daha kapsamlı bir veri toplama süreci hedefleniyor.

TARIM İSTATİSTİKLERİ KALİTESİ ARTIRILACAK

İkinci aşama ise, birinci aşamada elde edilen bilgilerle uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere ilişkin verilerin tam sayım ve örnekleme yöntemleriyle derlenmesini içeriyor. Arazi ve hayvan varlığı, iş gücü, tarımsal sulama, mekanizasyon gibi detaylı bilgiler elde edilerek tarım istatistiklerinin kalitesi artırılacak.

BU YIL HİZMETE GİRECEK

TÜİK, bu sayımların sonucunda tarım sektöründe karar alıcılar için güçlü bir veri ekosistemi oluşturmayı ve istatistik okuryazarlığını artırmayı hedefliyor. Ayrıca, istatistiklerin daha anlaşılır hale getirilmesi amacıyla grafik, harita, tablo ve görsellerle desteklendiği portallar oluşturulacak. Çocuklara yönelik ise "çocuk portalı" geliştirilerek istatistik okuryazarlığını artırmayı amaçlıyor ve bu portalın bu yılın ilk çeyreğinde hizmete gireceği belirtiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.