Milyonlarca çalışan dikkat 'Asgari ücrete zam gelecek mi

Milyonlarca çalışan dikkat 'Asgari ücrete zam gelecek mi
Milyonlarca asgari ücretli çalışanı ilgilendiren kulis bilgisi geldi.

Seçim öncesinde emeklilere yönelik seyyanen zam iddiaları gündemde tartışılırken, bir yandan da temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olan ara zammı konuşuluyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz sene yaptığı açıklamada, 2024 yılında asgari ücrete tek bir zam yapılacağını belirtmişti. Ancak yaşanan fiyat artışları ve emekliye yönelik seyyanen zam iddialarının ardından asgari ücretliler için temmuz ayında bir ara zammın gündeme gelebileceği iddiaları ortaya atıldı.

1x-1.jpgSGK Uzmanı İsmail Sevinç, asgari ücrete temmuzda bir zam beklentisi içinde olduğunu ifade ederek, prim artışlarının devlet ödemeleri için gerekli olduğunu savundu.

Sözcü TV'de Senem Tolunay Ilgaz sorularını yanıtlayan İsmail Sevinç, "En düşük emekli maaşıyla ilgili konuşurken genellikle asgari ücrete referans veriyoruz. En düşük emekli maaşının en azından asgari ücrete endekslenmesi talep ediliyor. Tek bir zam yapılsa da asgari ücrete temmuz ayında bir zammın gündeme geleceğini düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusuna SGK Uzmanı İsmail Sevinç, "Kesinlikle öyle" yanıtını verdi.

2023-emekli-promosyon-kampanyalari-navo.jpgSevinç, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunu birkaç açıdan ele alalım. Birincisi, asgari ücret 17 bin lira seviyesinde ve temmuz ayında yüzde 20-25 arasında bir enflasyon beklentisi var, bu da asgari ücretin alım gücünü azaltacak. İkincisi, yüzde 20-25 arasında bir enflasyon 6 aylık bir dönemi kapsıyor ve genellikle tek bir zamla karşılanmıyor. İstatistikler bu yönde."

"Asgari ücrete yapılacak bir artış, devletin kasasına giren geliri de artırır çünkü primler üzerinden gelir elde ediliyor. Eğer bu artış yapılmazsa, emeklilere verilecek standart hizmetlerde zorlanılır."

"MALİ AÇIDAN ZOR DURUMDAYIZ"

"Şöyle düşünün, emekli maaşlarını yüzde 25 artırıyorsunuz ancak asgari ücrete hiçbir dokunuş yapmıyorsunuz. Bu durumda prim toplamak da zorlaşır. Primlerde bir artış olmazsa, devlet birdenbire 300-400 milyarlık bir gelirden mahrum kalır. Bunu istemezsiniz değil mi? Zaten mali açıdan zor durumdayız. Bu da gelirlerin dengesizleşmesine yol açar."

kredi-faizleri-nasil-belirlenir-h7mk.jpg"Sadece iyileştirme değil, işlerin yürütülmesi için de gerekli. Bence kesinlikle öyle. Enflasyonun yüzde 10'lara ulaştığı bir ortamda asgari ücretin temmuzda artırılması bile kolay değil."

"Emekli maaşlarındaki artışlar devreye girdiğinde, rutin artışları da finanse etmek gerekecek."

TEMMUZ'DA ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM

"Asgari ücret artışında prim artışı kullanılacak. Asgari ücretin tek bir olmayacağı, bunun zaten belliydi. Temmuz ayında asgari ücrete ara bir zam bekliyorum" diyerek ifadelerini dile getirdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.